Тридцять років тому Україна оголосила про свій державний суверенітет

Четвер, 16 липня 2020, 15:06
16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України
Тридцять років тому Україна оголосила про свій державний суверенітет

Сьогодні виповнюється тридцять років від того дня, коли Верховна Рада Української РСР ухвалила документ, із якого почався процес набуття Україною незалежності – «Декларації про державний суверенітет УРСР». Ця Декларація проголосила державний суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх стосунках».

Під час голосування за проект Декларації про державний суверенітет Української РСР її підтримало 357 народних депутатів УРСР. Проти проголосувало лише четверо. Того ж дня Верховна Рада також прийняла постанову «Про день проголошення незалежності України», яким 16 липня проголошувалося святковим і вихідним днем на всій території України. Щоправда, День незалежності України святкували 16 липня тільки одного разу – 16 липня 1991 року. Після прийняття Верховною Радою Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року святкування Дня незалежності було перенесено на 24 серпня.

Треба зауважити, що більшість у Верховній Раді України у 1990 році складали представники Компартії України, тому декларацію про державний суверенітет УРСР була прийнята більш як на місяць пізніше, а ніж у Російській Федерації. Верховна Рада РРФСР, де була велика кількість прихильників Бориса Єльцина проголосувала за Декларацію про державний суверенітет Російської Федерації 12 червня 1990 року.

Декларацією про державний суверенітет України визнавалося право української нації на самовизначення, держава повинна була захищати й охороняти національну державність українців. Єдиним джерелом державної влади визнавався народ, а Верховна Рада УРСР могла виступати від його імені.

У Декларації проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять».

Декларація проголошувала економічну самостійність України, а також самостійність республіки у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

Також Україна декларувала статус нейтральної держави, яка не братиме участі у військових блоках і зобов'язується дотримуватися трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.

Декларація проголошувала право України безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами.

comments powered by HyperComments