В Україні для лікування коронавірусної хвороби тестують чотири вітчизняних препарати

Неділя, 12 липня 2020, 12:45
Про проведення клінічних випробувань чотирьох українських препаратів для лікування COVID-19 вчора заявив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.
В Україні для лікування коронавірусної хвороби тестують чотири вітчизняних препарати

В Україні проводяться клінічні випробовування чотирьох вітчизняних лікарських препаратів проти коронавірусу. Про це вчора, 11 липня 2020 року під час традиційного брифінгу заявив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

«Що стосується клінічних випробувань лікарських засобів, якими можна користуватися при лікуванні коронавірусної хвороби: зараз у нас зареєстровано 4 клінічні випробування до 4 лікарських засобів. Це «Амізон», «Аміксин», «Корвітин» і «Біовен». Вони всі проходять стадії клінічних випробувань, деякі перебувають на завершальній стадії», – розповів Степанов. За словами міністра, після завершення випробовувань будуть зроблені відповідні висновки, щодо ефективності цих лікарських засобів.

Препарат «Амізон» із діючою речовиною енісаміум йод добре відомий українцям. Цей препарат більше 20 років виготовляється київською фармацевтичною компанією «Фармак». Амізон належить до групи протизапальних нестероїдних засобів, який має жарознижувальні та знеболювальні властивості. Виробник стверджує, що Амізон має противірусну дію по відношенню до вірусів грипу, стимулює утворення інтерферону в організмі людини та підвищує резистентність організму до вірусних інфекцій. Відповідно до інструкції виробника, Амізон застосовують при вірусних, вірусно-бактеріальних і бактеріальних пневмоніях та ангінах, герметичній інфекції, профілактики та лікування грипу та ГРВІ, мононуклеозу, кору, краснухи, вітряної віспи, гепатиту А і Е. Виготовляється у формі таблеток та капсул для внутрішнього вживання. В аптечних мережах України препарат Амізон продається без рецепту. Зауважимо, що прихильники т.зв. «доказової медицини» віднесли препарат Амізон до «чорного списку» ліків із не доведеною ефективністю. Потрібно зауважити, що із групи нестероїдних протизапальних препаратів те тільки Амізон (енісаміум йод), але й мефенамінова кислота стимулює утворення в організмі людини специфічних білків – інтерферонів, які допомагають організму боротися із вірусами та бактеріями.

Препарат «Аміксин» виготовляється одеською компанією «ІнтерХім». Діючою речовиною препарату є тілорон. Аналогічний препарат у Російській Федерації виготовляється під назвою «Лавомакс». Виробник позиціонує Аміксин як імуномоделюючий та противірусний засіб, який стимулює утворення в організмі людини α, β, γ – інтерферонів. У інструкції лікарського засобу стверджується, що препарат ефективний проти широкого спектру вірусних інфекцій, в тому числі проти грипу, ГРВІ, гепатитів А, В і С. Стверджується, що препарат ефективний проти вірусу «пташиного грипу» H5N1, що доведено експериментами на курячих та качиних ембріонах. Виготовляється у таблетках по 0,06 і 0,125 г. Відпускається у аптечних мережах без рецепту.

Як і у випадку Амізону, прихильники т.зв. «доказової медицини» занесли Аміксин і Лавомакс до «чорного списку» препаратів із не доведеною ефективністю.

Лікарський засіб «Корвітин» застосовується для внутрішньовенного крапельного введення. Виробник препарату – Борщагнівський хіміко-фармацевтичний завод. Діюча речовина – комплекс кверцетину із повідоном. Виробник стверджує, що препарат відновлює реґіонарний кровообіг та мікроциркуляцію без помітної зміни тонусу судин, підвищує реактивність мікросудин. Препарат покращує церебральну гемодинаміку при ішемічних ураженнях і знижує коефіцієнт асиметрії мозкового кровоточу при ішемічному інсульті. Препарат застосовується при комплексному порушенні коронарного кровообігу і інфаркті міокарду, у комплексній терапії при декомпенсації хронічної серцевої недостатності, при гострому ішемічному порушенні мозкового кровообігу та ін. Вочевидь, препарат Корвітин при COVID-19 застосовують для профілактики ускладнень пов’язаних із тромбоутворенням.

Препарат «Біовен» теж застосовується у вигляді розчину для внутрішньовенних інфузій. Виробник препарату ТзОВ «Біофарма Плазма». Препарат виготовляється у плазмах і флаконах місткістю від 10 до 100 мл. 10% розчину. Діюча речовина – імунологічно активна білкова фракція імуноглобуліну G  людини. Випускається у двох формах – «Біовен» та «Біовен МОНО». Виробник заявляє, що діючою речовиною препарату є антитіла, які мають специфічну активність проти різноманітних вірусів і бактерій, в тому числі – проти вірусів гепатитів А і В, цитомегаловірусу, вірусу герпеса, вірусу Епштейн-Барр, грипу, кору, поліомієліту та ін. Препарати «Біовен» та «Біовен МОНО» застосовуються у випадку синдромів первинного імунодефіциту, вторинного дефіциту антитіл, аутоімунних захворюваннях, трансплантації костного мозку (виключно препарат «Біовен»).

Зауважимо, що в Україні кількома виробниками налагоджено виробництво ін’єкційних інтерферонів-альфа-2-b. Це, зокрема, препарати «Лаферон» та «Лаферобіон». У травні 2020 року з’явилося повідомлення від канадських та китайських вчених, що інтерферон-альфа-2 ефективно застосовувався для лікування інфікованих коронавірусом – про це повідомляло, зокрема, білоруське інформаційне агентство «Белта».

comments powered by HyperComments