Під час мандрівки до Африки українець підхопив тропічну малярію – його лікують у Львові

Середа, 8 липня 2020, 11:56
Зараз 46-річний дніпрянин, який побував в Уганді, лікується у Львівській обласній інфекційній лікарні.
Під час мандрівки до Африки українець підхопив тропічну малярію – його лікують у Львові

46-річного львів’янина шпиталізували до Львівської обласної інфекційної лікарні із діагнозом «тропічна малярія». Про це повідомила лікар-паразитолог львівського обласного лабораторного центру МОЗ України Елла Матіяш, пише «ZAXID.NET».

За словами лікарки, тропічна малярія – це найважчий вид малярії. Чоловік підхопив цю недугу в Уганді – він довгий час  працював в Африці. Тропічна малярія передається від недужої людини до здорової через укуси малярійних комарів.

Елла Матіяш каже, що пацієнт шість років працював в Африці, але профілактичного лікування від малярії не проходив, а захищався від укусів комарів підручними засобами – спреями, сітками та ін. Сам він родом із Дніпропетровщини, до Львова приїхав у справах і тут занедужав: у нього піднялася температура, почалася лихоманка, озноб, головний і м’язовий біль, загальна слабкість. Він запідозрив малярію і звернувся до лікарів інфекційної лікарні. Після обстеження діагноз підтвердився.

«Його стан середньої важкості. Чоловік вчасно звернувся по допомогу до медиків. Зараз він перебуває на лікуванні в Львівській обласній інфекційній лікарні, де отримує відповідне лікування», – каже Елла Матіяш.

На Львівщині щороку фіксують від одного до трьох випадків малярії. Останній раз випадок тропічної малярії у Львові був зафіксований у січні 2019 року – на неї занедужав 43-річний львівський бізнесмен, який повернувся із Конго. Він потрапив у лікарні в важкому стані, отож врятувати його не вдалося.

Малярія – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується гострим, а інколи затяжним перебігом, періодичними підйомами температури тіла, збільшенням печінки, селезінки. Є чотири види малярії, найбільш важкою є тропічна малярія, що у 40% закінчується смертю. Захворювання передається від хворої до здорової людини через укуси малярійних комарів.

За рекомендаціями ВООЗ, перед поїздками в ендемічні з малярії країни, обов’язково слід пройти відповідне профілактичне лікування, яке дозволяє значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби.

На фото – малярійний комар.

comments powered by HyperComments