Арсеній Яценюк не хоче бути Головою НБУ

Неділя, 5 липня 2020, 17:15
Про це на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» повідомила прес-секретарка екс-прем’єр-міністра України
Арсеній Яценюк не хоче бути Головою НБУ

Екс-прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк не розглядатиме призначення на посаду Голови Національного банку України. Про це повідомила Ольга Лаппо – прес-секретар колишнього голови українського уряду.

«Знову понеслися чутки і  посипалися «заказухи» про призначення Арсенія Яценюка на посаду голови НБУ.

Як прессекретар Арсенія Яценюка хочу ще раз категорично спростувати спекуляції на цю тему.

Ми вже неодноразово спростовували ці чутки - і в травні 2017-го, і в лютому 2018-го, і в лютому 2019-го і в березні 2020-го.

Наголошую. Арсеній Яценюк не розглядав, не розглядає і точно не розглядатиме такої можливості. Крапка», – написала Ольга Лаппо на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук».

Нагадаємо, що у 2003-4 роках Арсеній Яценюк займав посаду першого заступника Голови Національного банку України. На цю посаду в січні 2003 року його призначив тодішній Голова НБУ Сергій Тигібко. Після того, як Сергій Тигібко очолив виборчий штаб кандидата у Президенти України Віктора Януковича, Арсеній Яценюк виконував обов’язки Голови НБУ до призначення на цю посаду 16 грудня 2004 року Володимира Стельмаха. Яценюк керував НБУ в період «Помаранчевої революції» і не допустив падіння курсу гривні. На посаді заступника Голови НБУ Яценюк перебував до лютого 2005 року, коли подав заяву про звільнення.

За часів президентства Віктора Ющенка Арсеній Яценюк обіймав посади заступника голови Одеської ОДА, заступника керівника Секретаріату Президента, Міністра закордонних справ України, Голови Верховної Ради України. У 2010 році був кандидатом на посаду Президента України.

У 2012 році став фактичним лідером партії «Батьківщина» (Юлія Тимошенко на той час знаходилася у в’язниці) і забезпечив цій політичній силі другий результат на парламентських виборах. У 2014 році, після «Революції гідності» був двічі обраний Прем’єр-міністром України. Очолив партію «Народний фронт». Був відправлений у відставку із цієї посади 14 квітня 2016 року.

Заява прес-секретарки Арсенія Яценюка вочевидь пов’язана із чутками, які ходять серед прихильників екс-президента України Петра Порошенка про те, що Арсеній Яценюк претендує на посаду керівника НБУ після відставки Якова Смолія. Їх причиною, вочевидь, є те, що Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який разом із Яценюком створював «Народний фронт» увійшов в обидва склади Кабінету Міністрів, які формував Володимир Зеленський як Президент України.

comments powered by HyperComments