Якова Смолія відправили у відставку із посади керівника Нацбанку

П'ятниця, 3 липня 2020, 19:03
Постанову про відставку Смолія, подану на розгляд Верховної Ради України Володимиром Зеленським підтримало 286 депутатів
Якова Смолія відправили у відставку із посади керівника Нацбанку

Сьогодні, 3 липня 2020 року Верховна Рада України відправила у відставку із посади Голови Нацбанку України Якова Смолія. Перед тим Яків Смолій написав заяву на звільнення, а Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проект постанови про відставку керівника Національного банку України. Про це пише «Українська Правда».

Під час виступу у Верховній раді Яків Смолій заявив, що його прохання про відставку є протестом проти політичного тиску на Національний банк України та є «червоною лінією». Серед механізмів політичного тиску на Нацбанк Смолій назвав проплачені мітинги, тиск через судову систему, інформаційні атаки і необґрунтовані політичні оцінки.

Нагадаємо, що керівник НБУ Яків Смолій 1 липня 2020 року подав на ім’я Президента України Володимира Зеленського заяву на звільнення, причиною якого зазначив системний політичний тиск. У канцелярії Президента не забарилися і уже 2 липня 2020 року від імені Глави Держави у Верховну Раду було внесено проект постанови про відставку Смолія.

Нагадаємо, що Якова Смолія призначили керівником Нацбанку України 15 березня 2018 року після відставки із цієї посади Гонтарєвої.

Повідомляється, що Президент Володимир Зеленський провів консультації з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку щодо кандидатури нового голови НБУ.

Як сьогодні уже повідомляла «Справжня Варта», представник ЄБРР в Україні Антон Усов висловив стурбованість із приводу відставки керівника НБУ Якова Смолія.

comments powered by HyperComments