Неймовірні події у суді по справі Запорожана: як суддя Григоренко сприяє процвітанню корупції

П'ятниця, 24 січня 2020, 20:05
Особа Валерія Запорожана відома кожному одеситу. Одіозний корупціонер, який майже чверть століття був ректором Одеського національного медичного університету й саме завдяки цій посаді значно покращив свій матеріальний стан, а сам виш довів до занепаду й зубожіння.
Неймовірні події у суді по справі Запорожана: як суддя Григоренко сприяє процвітанню корупції

Як відомо, наказом Міністерства охорони здоров’я України, засновником та органом управління ОНМедУ від 17 липня 2018 року Валерія Запорожана було звільнено з посади ректора ОНМедУ. Проте,  цей наказ лише став початком фактичної війни між міністерством охорони здоров'я та одіозним корупціонером, котрий не бажав втрачати насиджене місце.

Отже, 20 липня 2018 року Валерій Запорожан спочатку  звертається до Приморського районного суду міста Одеси із вимогою зупинення дії наказу про звільнення, заборони МОЗ оголошувати конкурс на заміщення посади ректора ОНМедУ та заборони вносити будь-які зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, в чому йому було відмовлено.

Не знайшовши підтримки у місті Одесі, ексректор звернувся із аналогічною заявою до Печерського районного суду міста Києва, де ухвалою, до розгляду справи по суті, від 25 липня суддя Новак Р.В. ухвалою, , частково задовольнив його заяву та заборонив МОЗ оголошувати та проводити конкурс на заміщення посади ректора ОНМедУ. 

Враховуючи задоволення заяви про забезпечення позиву у Печерському суді м. Києва, Запорожан подає до цього ж суду позов до МОЗ про визнання свого звільнення незаконним та вимогою поновлення на роботі.

За цією заявою 08 серпня 2018 року було відкрито провадження, а вже 24 вересня 2018 року у цій справі було закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті в загальному позовному провадженні на 23 жовтня 2018 року.

Суддею у справі стала відома своїми порушеннями суддя Ірина Григоренко (Кирилюк).

Але, як часто буває в нашій державі, з 23 жовтня 2018 року і до самого кінця 2019 розгляду цієї справи по суті перешкоджали різні, іноді "неймовірні", події, у тому числі, мінування приміщення суду, перебування судді на лікарняному, вихід судді із нарадчої кімнати для продовження розгляду справи, перебування судді на чергуванні по кримінальним справам й інші абсурдні події, на які лиш вистачало фантазії.

Останнє судове засідання, яке все ж таки відбулось у цій справі, пройшло у жовтні 2018 року, яке закінчилось виходом судді до нарадчої кімнати, з якої за нормами законодавства,суддя повинна вийти та оголосити рішення. Однак, суддя передумала і, вийшовши з нарадчої кімнати, призначила справу на 18 грудня 2019 року, яке не відбулось, адже суддя Григоренко саме з цього дня захворіла й вийшла на лікарняний.

26 грудня 2019 року на офіційному веб-порталі судової влади України з’явилась інформація про те, що напередодні, 25 грудня, до речі, у вихідний день, до інформації про стан розгляду даної справи було внесено відомості про час і дату наступного судового засідання: 12 лютого 2020 року о 14:00.

Неймовірні події не оминули і вказану справу й у 2020 році, оскільки 17 січня 2020 року на офіційному веб-порталі судової влади України з’явилась інформація про те, що датою наступногосудового засідання вже не є 12 лютого, а… 20 січня 2020. 

Чи були дані зміни обумовленні дотриманням суддею Іриною Григоренко розумних строків при розгляді позову В. Запорожана, всі могли побачити у понеділок 20 січня 2020 року в Печерському районному суді міста Києва.

Співробітники Одеського національного медичного університету, журналісти та представники численних громадських об'єднань спостерігали незрозумілі колихання навколо судового засідання: спочатку секретарем судового засідання перед кабінетом судді на 2-му поверсі о 14год. 20 хв. було оголошено, що розгляд справи відбудеться на 1-му поверсі у залі № 3. Цікаво, що представники позивача – Запорожана та його представників, як третьої особи, так і не з’явились.

У подальшому через 20 хвилин очікування розгляду справи до зали № 3 прибув секретар судді Ірини Григоренко, який забрав у представника МОЗ документи, які підтверджують його повноваження, що дало розуміння того, що засідання все ж таки відбудеться.

Але не сталося як гадалося і вже через 10 хвилин той самий секретар оголосив, що засідання у справі за позовом Запорожана до МОЗу знімається з розгляду у зв’язку із… перебуванням судді на чергуванні по кримінальним справам, при цьому, віддав документи представнику МОЗ та повідомив про час та дату наступного засідання: 27 січня 2020 року.

Взагалі-то, чинним законодавством України не передбачено раптовий перехід судді у режим чергування по кримінальним справам, про це головою суду заздалегідь видається наказ із відповідним графіком та зазначенням конкретних прізвищ суддів, які обов’язково ознайомлюються із таким графіком.

За списком справ, призначених до розгляду 20 січня 2020 року суддею Григоренко І.В., цивільні справи суддя слухала з 10 години ранку.

Чому все ж таки з 10 години до 12 год. 30хв. 20 січня 2020 року суддя слухала цивільні справи, а після обіду їх перестала слухати саме на справі за позовом Запорожана ми можемо лише здогадуватися.

Станом на вечір 20 січня 2020 року й до нині "дива" залишились в силі: на офіційному веб-порталі судової влади України містилась інформація про дату судового засідання: 20 січня 2020 року, а на офіційному веб-сайті Печерського районного суду міста Києва у графіку засідань вказано, що розгляд справи відбудеться 12 лютого 2020 року.

 

Низка процесуальних порушень, які вчиняє суддя Григоренко у справі Запорожана може стати черговою справою, яку вже не в перший раз стосовно неї буде розглядати ВРП. 

Пильна увага громадськості та ЗМІ не дасть можливості судді-порушниці протягнути справу ексректора-корупціонера. 

 Медична освіта – це подальша якісна медична допомога, що за часів керування Запорожана стала найгіршою в Україні. Чому судді забувають, що вони теж можуть стати пацієнтами погано навчених лікарів, - не зрозуміло. Порушення суддів, на жаль, найчастіше сприяє процвітанню корупції, а не здійснює боротьбу з нею.

З огляду на те, як несподівано розвиваються події навколо постаті одіозного корупціонера Запорожана, то передбачити подальший розвиток подій й як буде розвиватися епопея навколо суду у справі відновлення – майже нереально, бо гра може бути варта свічок.

comments powered by HyperComments