Люди Авакова, Ківалова і ворог місцевих кланів: хто може очолити Одеську ОДА?

Середа, 31 липня 2019, 16:12
У минулу п'ятницю Президент України Володимир Зеленський відвідав Одесу і на прощання підкинув одеситам завдання на вихідні, розмістивши на своїй сторінці в Facebook звернення з проханням допомогти йому у виборі кандидатури голови Одеської ОДА.
Люди Авакова, Ківалова і ворог місцевих кланів: хто може очолити Одеську ОДА?

У президентському списку 5 осіб - публіка достатньо різношерста за своїм фаховим і політичного досвіду, пише from-ua.

Перший серед кандидатів - голова громадського союзу «Українська асоціація вторинних металів і ресурсів» Андрій Андрейкович, можлива інформація про призначення якого викликала критику з боку одеських громадських об'єднань. Нагадаємо, що Андрейчикова пов'язують з незаконним експортом металобрухту в невизнану Придністровську Молдавську республіку, а також в бізнес-відносинах з одіозним одеським політиком Ігорем Марковим, обвинуваченим в підтримці сепаратистів.

Друга у списку - Тетяна Петракевіч, одеська активістка, за інформацією видання «Страна.ua», неодноразово виступала проти впливової в Одесі бізнес-політичної групи Ангерта-Галантерніка-Труханова. Петракевіч, в тому числі, протестувала проти забудови території Літнього театру в центрі Одеси і очолювала ініціативну групу противників забудови. Однак, за інформацією «Страна.ua», в політичних колах Одеси Тетяну Петракевіч називають «людиною Кивана Аднана» - одеського бізнесмена-забудовника сирійського походження. У свою чергу, К. Аднана звинувачували у знищенні історичного центру не тільки Одеси, а й Києва. Як повідомляло інформаційне агентство «УНІАН», всупереч тисячам скарг киян і громадських працівників столиці, власник будівельної компанії «Кадорр груп» Аднан Ківан продовжив будівництво багатоповерхового готелю на Андріївському узвозі, 14-16.

Третьою в списку значиться кандидатура Ольги Квасницькій - викладача Одеської юридичної академії, вчену Раду якій очолює відомий народний депутат кількох скликань Сергій Ківалов. Однак, цього разу, на дострокових виборах до Верховної Ради України, Сергій Ківалов програв в своєму рідному окрузі кандидату від партії «Слуга Народу» Олексію Леонову. Тому, в разі призначення Ольги Квасницькій головою ОДА, Сергій Ківалов, як впливовий в Одесі чоловік, отримає певну сатисфакцію за програш.

Відзначимо, що Ольга Квасницька є депутатом Одеської міської ради по округу №40 (центральна частина міста) і входить до депутатської фракції «Одеська міська організація політичної партії «Об'єднання «Самопоміч». Квасницька також підтримувала протест городян проти забудови Літнього театру і неодноразово виступала в міськраді проти ініціатив мера Труханова і його бізнес-партнерів.

Підприємець Максим Куций є креатурою Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова - свого часу він закінчив Національну академію внутрішніх справ і працював в системі МВС. Нагадаємо, що в списку новообраних депутатів від партії «Слуга Народу», є як мінімум два представника Міністра внутрішніх справ - Сергій Бабак і Денис Монастирський. Також, в списку присутній Владислав Криклій - керівник Головного сервісного центру МВС, проте під тиском громадськості він був виключений зі списку.

Під номером 5 у списку «Зе» значиться одеський адвокат, який очолює зараз Вищу ревізійну комісію адвокатури Національної асоціації адвокатів України Максим Болдін. Саме цей кандидат викликав самі бурхливі суперечки серед учасників обговорення. І хоча багато коментаторів характеризують Болдіна позитивно, переконуючи Президента призначити головою ОДА саме його, є і противники такого призначення.

Більш того, М. Болдін, на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав, що проти нього, як кандидата на пост глави Одеської обладміністрації, була замовлена в Інтернеті «чорна» PR-кампанія. За його словами, тільки на першу хвилю брудних матеріалів замовники витратили 10 тис. дол. І найближчим часом збираються запустити ще одну хвилю провокаційних статей. Експерти оцінюють кандидатуру М.Болдіна, як найбільш ймовірну для призначення на пост глави Одеської ОДА та розгорнутий проти нього «чорний» піар, тому підтвердження.

За інформацією сайту FrontNews, М. Болдін має дві вищі освіти (юридичну та економічну), а також отримав вчену ступінь кандидата юридичних наук, захистивши дисертацію на тему «Адміністративно-правові основи діяльності Національного банку України в сфері рефінансування банків». Має досвід роботи як в бізнесі (створив свою юридичну компанію), так і в структурах органів державної влади та місцевого самоврядування. Зокрема, обіймав посаду начальника юридичного департаменту виконавчого комітету Одеської міської ради, консультанта Одеської обласної ради (на громадських засадах), а також заступника начальника управління концентрацій та узгоджених дій Антимонопольного комітету України.

М. Болдін також є головою Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань. У зв'язку з цим слід зазначити скандал, пов'язаний з формуванням Ради громадського контролю при ГБР, коли керівництво ГБР звинуватили у впливі на результати виборів членів Ради. Однак, як показали подальші події, Рада громадського контролю при ГБР постійно критикувала діяльність директора бюро, що було б не можливо в разі обрання «ручного» органу, в зв'язку з чим Р.Труба вирішив достроково припинити повноваження Ради.

У зв'язку з цим, М. Болдін, як голова Ради громадського контролю при ГБР, направив до Національної поліцію заяву про вчинення директором ГБР Романом Трубою кримінального злочину, за результатами розгляду якого було зареєстровано кримінальне провадження.

Джерело, близьке до одеської міської влади, пов'язує появу замовних публікацій проти М. Болдіна з його жорсткою позицією по відстоюванню інтересів міста під час роботи начальником Юридичного департаменту міськради, а також побоюваннями, що такий Глава ОДА поламає процвітаючі сьогодні дохідні «схеми» впливових місцевих кланів .

Як повідомив співрозмовник, М.Болдін не раз переходив дорогу «сильним» Одеси, в якості начальника юридичного департаменту Одеської міськради. В його активі припинення, в судовому порядку, несанкціонованих відключень електропостачання Одеси компанією «Одесаобленерго», виграна справа про відновлення права власності міста на комунальне майно колишнього аеропорту «Застава» (згодом, команда Труханова провернула нову аферу з цим майном), стягнення, в повному обсязі, на користь міста 24 млн. доларів США з транспортної компанії «CMA CGM» за нанесений місту екологічний збиток у вигляді розливу нафти (частина цих коштів зі спеціального екологічного фонду була п Трач на покупку нових міських тролейбусів), порятунок від забудови територій Санаторію імені Горького та Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова, з наданням їм статусу пам'ятки садово-паркового мистецтва і парку-пам'ятника відповідно. Також, в Одесі, до сих пір пам'ятають про жорсткому конфлікті М. Болдіна з вищим керівником - заступником мера Одеси Михайлом Кучуком, який курирував в місті будівництво, якого, як пише видання «Одесская жизнь», за непомірні апетити, у вузьких колах називали «Миша -мільйон».

Крім того, в лютому і липні 2019 р М. Болдіну у якості призначеного Міністерством охорони здоров’я Голови Наглядової ради Одеського національного медичного університету намагався вирішити конфліктну ситуацію навколо навчального закладу, пов'язану з рейдерським захопленням університету командою колишнього ректора Валерія Запорожана, звинуваченого в нецільовому витрачанні коштів та інших порушеннях законодавства. В даний час навколо університету тривають судові розгляди. Не дивно, що такий кандидат незручний для багатьох бізнесменів та інших осіб, наближених до міської влади, якого б політичного забарвлення вони б були.

Однак, незважаючи на переваги жителів Одещини, остаточний вибір все ж залишиться за Президентом України Володимиром Зеленським. Хотілося б вірити, що він в ньому не помилиться, адже Одеська область, яка є південним форпостом у боротьбі України проти «русского мира», як ніколи гостро потребує жорсткого і принциповому керівника.

 

comments powered by HyperComments