Свинарчуки на залізниці: Укрзалізниця закуповує російські запчастини в 3-5 разів дорожче їхньої реальної ціни

П'ятниця, 19 квітня 2019, 10:59
Спідометри в 3 рази дорожче, редуктори – в 5, кабелі – в 10.
Свинарчуки на залізниці: Укрзалізниця закуповує російські запчастини в 3-5 разів дорожче їхньої реальної ціни

У вересні 2018 року Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» провела тендер на закупівлю локомотивних швидкостемірів та запчастин до них загальною вартістю 25,5 млн. грн. В тендері прийняли участь два учасники – ТОВ «Електротех» та ТОВ «НТП «Трансінвест». Їх пропозиції відрізнялися лише на 1000 тис грн., але «конкуренти» не знижували ціни.

Фірми пропонували продукцію одного виробника – ВАТ «Электромеханика» з міста Пенза (Російська Федерація). Крім того, обидва учасники подали ідентичні довідки і листи погодження.

Аналіз цін продемонстрував, що вартість продукції досить суттєво відрізняється від ціни на ці товари в Росії. Так швидкосетмір 3СЛ2М залізниця купувала по 86 тис грн. Тоді як в Росії він в роздріб коштує 38 тис рублів (близько 17 тис грн.)

Таким чином Укрзалізниця закуповує швидкостеміри приблизно в 5 разів дорожче, ніж їх продає виробник. Минулого листопада «ЦЗВ» замовив фірмі запчастини до дизелів тепловозів за 4,26 млн грн. Були поставлені запчастини  виробництва російського ВАТ «Коломенський завод».

Згідно укладеного договору ціна однієї форсунки дизеля Д-49 становила  10 800 грн. В Україні акі форсунки продають по 1800 грн.

Загалом на цьому контракті «УЗ» переплатила більш ніж в 5 разів. З такою ж самою накруткою були закуплені й контактори для локомотивів.

comments powered by HyperComments