Автенитична козацька печатка Черкаського полку - це привід переглянути герб Черкас - О. Однороженко

Середа, 3 квітня 2019, 14:57
В Черкасах нещодавно було виявлено печатку Черкаського територіального полку 1671 р. В гербі - перехрещені булава і шабля.
Автенитична козацька печатка Черкаського полку - це привід переглянути герб Черкас - О. Однороженко

Про це повідомив старший науковий співробітник Інституту української історіографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Олег Однороженко.

«Взагалі козацькі полкові печатки 17 століття є надзвичайно рідкісними. На сьогодні їх відомо лише п'ять, і лише дві з них - з території Правобережжя. Думаю і славному місту Черкаси і Черкаській області варто серйозно задуматися над зміною своїх сучасних гербів на автентичні гербові знаки козацької доби», - наголосив науковець.

На запитання щодо джерел, Однороженко зізнається в коментарях, що знайшов унікальну козацьку печатку в архіві Сангушків - славному козацькому краї та форпосту перед Диким Полем.

Експерт також наводить можливу реконструкцію герба.

Довідка: Однороженко Олег Анатолійович (нар.1974) — український історик та громадський діяч, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України, колишній головний ідеологічний референт громадської організації «Патріот України» та «Соціал-Національної Асамблеї». Вважається одним з найпровідних українських експертів у галузі сфрагістики, член Українського геральдичного товариства.

comments powered by HyperComments