«Десятки брехливих обіцянок», або «Сам собі винен»: реакція Заходу на вибори в Україні

Понеділок, 1 квітня 2019, 17:04
Західні ЗМІ досить жорстко проїхалися по Петру Порошенку, але не пожаліли й Зеленського.
«Десятки брехливих обіцянок», або «Сам собі винен»: реакція Заходу на вибори в Україні

Найжорсткіший матеріал щодо Порошенка випустив німецький журналіст Пол Ронцхаймер з німецького журналу Bild:

"Рівно п'ять років тому, в ніч на 31 березня, у інтерв'ю Bild він пообіцяв усьому світові продати компанію Roshen, якщо він буде обраний як президент. Це лише одна з порушених Порошенком обіцянок, за які він отримав сьогодні рахунок: тільки 18% підтримки, немов удар по президенту.

Люди, які протестували на Майдані, у 2014 бачили в Порошенку надію, закриваючи очі на те, що він є олігархом та працював міністром за Януковича. Але Порошенко не справдив довіру багатьох людей. Занадто мало реформ, занадто багато скандалів та відсутність реальної боротьби з корупцією, недостатньо змін у країні.

Під час передвиборчій кампанії Порошенко сфокусувався майже виключно на війні, а не на реформах, не на майбутньому, не на перспективі України. Майже не було чути про те, як можливо нарешті підняти середній дохід українців, який нині складає до 300 євро на місяць", – йдеться в емоційній, оціночній статті німецького журналіста.

Решта видань намагалися уникнути такої емоційної критики президента, але усі зійшлися на тому, що причиною надвисоких рейтингів Зеленського стала непослідовна політика Порошенка, корупційні скандали його команди та невиконання ключових обіцянок.

"(Порошенко) розплачується за недовіру до влади і за численні корупційні скандали, які супроводжували його мандат", – пише французька Le Monde. "Цей ляпас дуже гучний, і несхвалення Порошенка – вельми агресивне", – зазначає Liberation. А світова агенція Reuters у репортажі з Києва нагадує, що "лише 9% українців довіряють власному урядові, що, за даними Gallup, є найнижчим рівнем у світі".

Щодо Зеленського, то є і обережний оптимізм. Передусім від тих, хто втомився від проблем та порушень обіцянок, які генерує чинна влада.

 

"Україна може бути кращою. Немає причин продовжувати обирати тих самих старих динозаврів", – написала Мелінда Герінг, редакторка американського видання UkraineAlert.

 

Колишній посол США в Україні Джон Гербст у коментарі після завершення виборів назвав Зеленського "очевидно здібною людиною". "Він дуже успішний комедіант та бізнесмен, а те, що він виграв перший тур, окреслює у ньому політичний талант, але ані в економіці, ані в політиці, ані у питаннях безпеки він знається небагато. І в наступні три тижні Порошенко спробує зробити так, щоби українське суспільство це усвідомило. Підтримка Коломойського несумісна з риторикою Зеленського про антикорупцію", – зауважив дипломат.

 

Зв’язок із Коломойським (наряду з дивними заявами на кшталт "припинення стрільби на Сході") – те, що підкреслюють і журналісти. "(Зеленський) сказав нам, що Коломойський не отримає ніякого захисту, якщо буде суд проти олігарха. Але у цьому є сумніви", – пише британська BBC.

 

comments powered by HyperComments