Україна піднялася у рейтингу країн, що сприяють корупції

Неділя, 3 лютого 2019, 13:58
У рейтингу міжнародної організації Transparency International, який стосується індексу сприяння корупції у 2018 році, Україна посіла 120 місце зі 180 країн.
Україна піднялася у рейтингу країн, що сприяють корупції

Про це повідомляє сайт «Трансперенсі Інтернешнл Україна».

Так, у рейтингу серед країн-сусідів Україну випереджують Польща – 60 балів, Словаччина – 50 балів, Румунія – 47 балів, Угорщина – 46 балів, Білорусь – 44 бали, Молдова – 33 бали. В той час як в України – 32 бали. Гірша ситуація із сприянням у корупції залишається другий рік поспіль у Росії – 28 балів.

«України отримала у 2018 році +32 бали, це +2 бали, порівняно з минулим роком. Таким чином ми піднялися на 10 місць вгору. Втім, на жаль, Україна і далі залишається нижче ніж більшість її сусідів», – зазначив виконавчий директор «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Андрій Боровик.

Додамо, що ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства. Індекс оцінює корупцію лише в державному секторі.

«Чому Україна отримала +2 бали? На нашу думку, основні зміни з тих 9 досліджень, з яких вираховували рейтинг, відбулися у взаємовідносинах між бізнесом та державою», – констатував директор «Трансперенсі Інтернешнл Україна».

Цьому, на переконання Андрія Боровика, могло посприяти декілька речей: автоматичне відшкодування ПДВ, інститут бізнес-омбудсмена, функціонування ProZorro.

«З іншого боку бізнес відзначив, що в Україні досі є проблема з судовою владою, це досі залишається однією з перепон для великих інвестицій в цю країну», – додав він.

Довідка

Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) – показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Для визначення оцінки України використано 9 джерел (Global Insight Country Risk Ratings; World Economic Forum Executive Opinion Survey; IMD World Competitiveness Center World Competitiveness Yearbook Executive, Opinion Survey; The PRS Group International Country Risk Guide; Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings; Freedom House Nations in Transit; Bertelsmann Stiftung Transformation Inde; World Justice Project Rule of Law Index Expert Survey; Varieties of Democracy).

 

comments powered by HyperComments