У Запорожана не хочуть бачити громадськість у складі комісії МОЗ, що перевіряє ОНМедУ

Понеділок, 16 липня 2018, 18:53
Ректорат Одеського медуніверситету почав чинити опір членам комісії МОЗ, що приїхала перевіряти дотримання статуту та умов контракту ректором ОНМедУ Валерієм Запорожаном напередодні закінчення контракту з ректором.
У Запорожана не хочуть бачити громадськість у складі комісії МОЗ, що перевіряє ОНМедУ

МОЗ є засновником всіх медичних навчальних закладів, у тому числі, – ОНМедУ. Тому Міністерство, відповідно, має всі законодавчі підстави для проведення перевірки дотримання статуту та умов контракту ректором університету.

Втім у виші, спочатку надавши перевіряючим кімнату та робоче місце, пізніше раптом заявили, що не бачать законних підстав для перевірки. Мовляв, тому що персональний склад комісії був підписаний директором Департаменту управління персоналу та кадрової політики МОЗ, а не особисто в.о. Міністра охорони здоров`я Уляною Супрун.

Також у ректораті попросили МОЗ визначитись, за який саме період буде проводитися перевірка. Нагадаємо, що дати перевірки у наказі затверджені з 13 по 24 липня, після чого перевіряючі мають скласти Акт про порушення або довідку .

Побоювання щодо міністерської перевірки у ректора  ОНМедУ настільки велике, що Валерій Запорожан на всяк  випадок звернувся з позовом до суду, вимагаючи заборонити МОЗ цю перевірку. 

Справа у тому, що, відповідно до контракту, укладеного між В.Запорожаном і МОЗ України, ректор університету є відповідальним за все. Тож, таке формулювання дозволяє Комісії перевіряти також і фінансові питання,  і організаційно-технічну базу, і кадрові питання.

З цим не можуть погодитись у виші, аргументуючи, мовляв, ОНМедУ вже декілька тижнів є об’єктом уваги з боку одразу декількох перевіряючих структур (в минулу п`ятницю завершила свою роботу дуже масштабна перевірка з Рахункової палати на предмет дотримання фінансово-бюджетного законодавства, також університет перевіряє Державна контролююча служба України – колишнє КРУ).

Проте диму без вогнища не існує, тобто підгрунтя для перевірок чимало. Тому, наприклад, у квітні ц.р. МОЗ вже відстороняв ректора Одеського медуніверситу від виконання службових обов’язків на підставі складеного співробітниками Національної поліції України протоколу про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупції. Зокрема, слідчі зафіксували подачу держчиновником В. Запорожаном завідомо недостовірних відомостей у декларації за 2016 рік, зокрема, невнесення об'єкта нерухомості.

Адвокат ОНМедУ Катерина Кармазіна (яку університет рекрутував виключно під перевірку МОЗ) зазначила, що у закладі «не дуже би хотіли бачити представників громадськості серед перевіряючих». Зокрема, вона аргументовала це наданням останнім інформації, яка може містити доступ до державної таємниці, а також службову чи комерційну таємницю, адже цей ВНЗ не тільки отримує гроші з коштів державного бюджету України, але й сам багато заробляє.

Цікаво, що адвокат Катерина Кармазіна є донькою колишнього народного депутата Юрія Кармазіна, який свого часу сам боровся з Валерієм Запорожаном, але так і не зміг вибороти його відсторонення з посади ректора ОДМедУ.

 Як стало відомо, серед 13 членів комісії МОЗ, що прибули до ОНМедУ, дійсно, двоє представляють громадський сектор, зокрема ГО «Самооборона» та ГС «Консультативна рада по дотриманню законодавства». До речі, обидві організації приймали участь у презентації ректором університету В.Запорожаном звіту перед МОЗ у квітні ц.р. Нагадаємо, що звіт ректора тоді так і не був прийнятий саме завдяки жорсткій позиції громадськості, яка звернулася до міністра Уляни Супрун з листом, де зазначила вкрай низьку якість підготовки медичних кадрів ОНМедУ.

«З часів керівництва Одеським Медуніверситетом Валерія Миколайовича Запорожана наукова, матеріально-технічна база університету прийшли до повного занепаду. Від аварійних, напівзруйнованих приміщень до низького рівня освіти – результат "плідної" діяльності очільника медичного вишу», — йшлося у зверненні.

Крім слів громадські активісти надали комісії наглядні докази: світлини гуртожитків, аудиторій де навчаються студенти та будівель ВУЗу, а також відеозаписи робочих процесів та поскаржились на неможливість дістатися до нього через паркани, які він збудував у приміщенні ректората та ігнорування багаточисельних запитів, особливо щодо фінінсових закупівель тендерів.

comments powered by HyperComments