Стало відомо, яке українське місто лідирує у співробітництві з Євросоюзом щодо оновлення міського транспорту

Середа, 30 травня 2018, 08:24
Одеса лідирує у співробітництві з Євросоюзом щодо оновлення міського транспорту
Стало відомо, яке українське місто лідирує у співробітництві з Євросоюзом щодо оновлення міського транспорту

Заступник міністра інфраструктури Віктор Довгань особливо відзначив роль Одеси у процесах взаємодії з європейськими міжнародними фінансовими організаціями у проектах з оновлення міського електротранспорту, повідомляє "Южный Курьер".

Зокрема, Віктор Довгань заявив, що Одеса планує за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) кардинально оновити трамвайне сполучення в місті. Йдеться про участь Одеси у всеукраїнському проекті "Міський громадський транспорт", у рамках якого ЄІБ пропонує містам України до 220 мільйонів євро у вигляді "дешевих" кредитів на великі інфраструктурні проекти і оновлення рухомого складу міського електротранспорту. Ще стільки ж пропонує Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), що в підсумку становить близько 440 мільйонів євро.

За словами Довганя, мова йде про суму в 49 мільйонів євро, розбитих на дві частини - на придбання нових трамваїв і на реконструкцію трамвайних колій. Це - проект, що розробляється з 2016 року на основі концепції редакції щодо швидкісного трамвая "Північ - Південь". Його суть - поступова модернізація існуючих ліній трамвая від селища Котовського до Люстдорфа через центр міста до стандартів швидкісного трамвая. Це дозволить збільшити середню маршрутну швидкість трамваїв на даній лінії з менш 16 км / год до понад 22 км / год і створити наскрізний трамвайний маршрут через все місто довжиною понад 32 кілометрів.

В даний час Одеса знаходиться на стадії розгляду її заявок і техніко-економічного обґрунтування. Кілька днів тому Кабінет міністрів уже схвалив перші шість проектів в чотирьох містах України.

Також Віктор Довгань представив проект Національної транспортної стратегії України до 2030 року, який розробило Мінінфраструктури ще в квітні 2017 року, 14 лютого 2018 року він був поданий на розгляд Кабінету Міністрів України. остаточне затвердження проекту намічено на кінець 2018 року.

Крім того, Одеса першою серед інших міст України успішно реалізувала стандартний проект кредиту ЄБРР у ​​розмірі 8 мільйонів євро на придбання нових тролейбусів. В даний час вже щосили йдуть поставки техніки: з 47 замовлених машин 13 вже перевозять пасажирів.

Стратегія спрямована на вдосконалення нормативно-правового регулювання галузі перевезень з метою сформувати систему ефективного управління. Планується також впроваджувати програми підготовки та розвитку персоналу, підвищувати прозорість прийняття рішень, покращувати тарифне регулювання ринку транспортних послуг та ін.

Національна транспортна стратегія ставить перед собою наступні цілі: конкурентоспроможна і ефективна транспортна система; інноваційне розвиток транспортної галузі та глобальні інвестиційні проекти; безпечний, екологічний та енергоефективний транспорт; безгранична мобільність та межрегіональна інтеграція.

comments powered by HyperComments