Що буде після АТО: політики і експерти про війну, мир та реінтеграцію

Даша Коулман  |  Неділя, 6 травня 2018, 10:20
Я завжди вважала, що політики просиджують штани на нескінченних дебатах, байдикують і отримують величезну зарплату. Ну і як можна думати по-іншому, якщо в країні страшне безробіття, безгрошів'я і протягом чотирьох років йде війна?
Що буде після АТО: політики і експерти про війну, мир та реінтеграцію

У числі інших журналістів побувала на круглому столі, де говорили про таку болючу тему, як АТО і ситуації в Донецькій і Луганській областях. Говорили багато. І виявилося, що керують країною такі ж прості і відкриті люди. І у них болить серце за народ і країну. І які, всіма силами намагаються вплинути на ситуацію. Там не було розмов про війну. Там говорили про людей. Про Галину Іванівну, яка приїхала з Горлівки і тепер миє підлогу в університеті. Жінка кинула все своє добро і на старості років починає все спочатку. Про багатодітну родину в розваленому будинку, тому що жити їм більше ніде. І про тисячі таких біженців, які в жаху покинули свій будинок під обстрілами і вибухами війни. І тепер змушені жити за межею бідності, в страху перед своїм майбутнім. І ось про це і варто подумати не тільки політикам, а й усім нам. Надати допомогу, якщо є така можливість. Адже хто, як не ми будуємо нашу країну? Найлегше сказати: «Моя хата - скраю», скласти руки і піти дивитися телевізор, проклинаючи уряд. Якщо кожен з нас поставить перед собою питання: «А що я зробив, щоб допомогти?» - жити стане легше. Ми не можемо нескінченно звалювати свою відповідальність на когось іншого. Давайте станемо свідомими, і допоможемо собі самі. Хто тарілкою супу для знедолених, іграшкою для покинутого малюка або добрим словом. А воно, як відомо, і кішці приємно.

Операція Об'єднаних сил, як буде?

В останні дні квітня АТО буде переформатована в Операцію Об'єднаних сил. Перехід до іншого формату оборони відбудеться відповідно до прийнятого парламентом закону про реінтеграцію.

Про те, які це матиме наслідки для України, обговорили в останні дні квітня, у Верховній Раді України на круглому столі «Війна, мир, реінтеграція: що буде після АТО?».

Серед учасників заходу політики, дипломати, експерти. Зокрема, народні депутати Григорій Немиря та Вадим Денисенко, перший заступник Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, Надзвичайний і Повноважний Посол Роман Безсмертний, журналіст Павло Казарін, аналітик фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкінаобсуділі новітні виклики, з якими може зіткнутися Україна, даючи відсіч збройної агресії РФ, а також військові, політичні, дипломатичні та інші аспекти реінтеграції.

Круглий стіл в рамках Національної платформи «Діалог про мир і безпечну реінтеграцію».

Це вже третій захід Національної платформи. Її ініціаторами є незалежні українські громадські організації, в тому числі Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД), Центр з проблем безпеки і розвитку, Платформа соціальних і гуманітарних інновацій «Єдиний координаційний центр», громадський марафон # Навіщо_Нам_Буті_Разом?, В партнерстві з Комітетом Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених чи ц України, міністерствами закордонних справ Швейцарії, Фінляндії та Німеччини.

comments powered by HyperComments