У МОЗ готові прийняти заходи щодо ректора ОНМУ, «включаючи відсторонення від посади»

Четвер, 19 квітня 2018, 13:53
Протягом березня-травня ц.р. МОЗ заслуховує звіти ректорів медичних вузів за підсумками роботи у 2017 році. 5 квітня комісія МОЗ розглядала звіти ректорів ОНМУ Валерія Запорожана та ЛНМУ Бориса Зименковського, які керують медуніверситетами вже більше 20 років.
У МОЗ готові прийняти заходи щодо ректора ОНМУ, «включаючи відсторонення від посади»

Ректора Одеського Національного медуніверситету Валерія Запорожана перед входом в Міністерство очікував пікет одеситів з гаслами: «Ректор-руїна», «Ректор-розруха», «Запорожан, давай, до побачення!» і фотографіями фасадів навчальних корпусів та гуртожитків університету, які сьогодні представляють досить жалюгідне видовище.

Провівши флешмоб, громадянські активісти, які представляли 25 громадських організацій, взяли активну участь у презентації звіту ректора ОНМУ, який у результаті не був прийнятий комісією МОЗ, повідомляє «Южный Курьер».

«Вражає безпринципне нахабство і відверта брехня його відповідей на запитання членів комісії. Ці люди настільки звикли робити, що їм заманеться, що звіт - не "королівська" це справа. «Порадувала» група підтримки в особі депутатів ВР Скорика та Кіссе, тепер зрозуміло чому так довго цей лиходій просидів у кріслі ректора», - написала про виклик Запорожана «на килим» до МОЗ у себе на Facebook-сторінці представник одеського Автомайдану Тетяна Триньдяк.

У процесі презентації звіту один з експертів МОЗ вкрай негативно оцінила якість навчання студентів одеського медуніверситету. Запорожан не знайшовся, що відповісти: що тут скажеш: за результатами ліцензійних іспитів «КРОК» в ОНМУ сьогодні – найгірший результат в Україні. Здавалося б, ректор вже зробив висновки: в Центрі інформаційного аналізу і внутрішнього контролю якості освіти всі студенти ОНМУ з цього року повинні отримувати допуск до іспитів. Таким чином, керівництво вишу планувало відсіяти «групу ризику» і приховати реальний стан справ в університеті, штучно підвищивши показник якості навчання.

Втім, біда не приходить одна. Недобра звістка догнала Валерія Запорожана вже після проваленої доповіді у МОЗ: 124 лікаря-інтерна не здали іспит «КРОК-3». Доповідь, до речі, викликала бурхливе обговорення в соціальних мережах.

«Оснащення 47-ма комп'ютерами 66-ти кафедр медуніверситету – це крапля в морі»; «Взагалі-то в доповіді на Комісії МОЗ звертає на себе увагу маса майбутніх часів в доповіді!) Шановний ректоре, Ви на своєму посту скільки, 25 років? І продовжуєте годувати людей обіцянками?!»; «#медмафіягеть»; «Супрун рулить?»; «Медуніверситет розвалюється на очах!!! Пам'ятник архітектури, красиві будівлі скоро будуть руїною!», - це лише кілька коментарів у Facebook під постом про доповідь ректора на комісії МОЗ.


Як випливає зі звіту, викладачами університету за рік «опубліковано більше 20 статей у журналах з високим імпакт-фактором», а «50 співробітників з числа вчених мають індекс Хірша». Але 20 статей за рік – вкрай мало для Національного університету, а індекс у 50 співробітників з 1000 (до речі, який саме: 1, 2 чи 3?) – теж аж ніяк не привід для гордості.

До речі, за підсумками звіту МОЗ рекомендував Вченій Раді вузу сформувати комісію з розслідування плагіату в наукових роботах, повідомляє «Столичный Дозор».

Факти, подані членами Комісії МОЗ та присутніми на її засіданні громадськими активістами, що свідчать про порушення Валерієм Запорожаном цілого ряду положень контракту, які є основою для діяльності ректора, а саме:
- нецільове використання загального та спеціального фондів (кошти, які заробляють викладачі ОНМУ йдуть не на розвиток матеріально-технічної бази, а на "сумнівні придбання" за не ринковими, завищеними цінами);
- відсутність патріотичного виховання студентів (під час звіту ректор не зміг відрізнити медичну допомогу студентів у госпіталі від заходів з патріотичного виховання студентів, які повинен вести університет);
- відсутність у медуніверситеті кадрового резерву;
- порушення закону про освіту (викладання в ОНМУ здійснюється не державною мовою. Та й сам ректор погано володіє нею);
- складання протоколу про корупцію та відкриття кримінального провадження (про яких Запорожан не вбачав за необхідне проінформувати МОЗ).

Голова ГО «Консультативна Рада з дотримання законодавства» Дмитро Роговський вважає, що ключове завдання МОЗ в процесі реформи системи охорони здоров'я полягає в тому, щоб почати підготовку медуніверситетом фахівців європейського рівня.

«Звіт Валерія Запорожана наочно демонструє результати його бездіяльності, що не тільки позбавляє одеситів в майбутньому можливості потрапити до кваліфікованого фахівця, але і побічно - підвищить захворюваність і смертність. У зв'язку з цим, ми з надією дивимося на МОЗ, чекаючи справедливого рішення, яке звільнить студентів і викладачів від порочної системи, яка руйнує життя і здоров'я нації», - зазначив Роговський.

Кульмінацією звіту ректора перед МОЗ стала розповідь про ремонт аудиторій і корпусів вузу, яку зустріли вигуками: «Брехня!» і «Ганьба!». Представники одеської громадськості передали в президію фотографії "руїни і розрухи в "Медіні" - аудиторій, корпусів та гуртожитків університету, які перебувають сьогодні в жахливому стані.


В результаті Міністерство прийняло рішення відкласти ухвалення остаточного рішення щодо звіту ректора Одеського національного медичного університету Запорожана В.М. і прийняти контрольні заходи щодо обставин, які були озвучені». Зокрема, Міністерство починає перевірку інформації про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, за фактом яких порушено кримінальну справу (сьогодні вона слухається в одному з районних судів Одесси), про що ректор вважав за краще промовчати, порушивши тим самим умови контракту з МОЗ.

«Перевірити отриману Міністерством інформацію, в разі її підтвердження, — прийняти заходи, передбачені законом про протидію корупції, включаючи відсторонення від посади», — резюмував результат звіту голова Комісії МОЗ.

На думку експертів, провал Валерієм Запорожаном звіту перед МОЗ створює всі передумови для звільнення ректора ОНМУ. Поряд з недавньою відставкою ректора НМУ ім. А.А.Богомольця Катерини Амосової це може стати прецедентом відсторонення від керівництва медичними вузами «старої гвардії», позиції якої ще вчора здавалися непорушними.

comments powered by HyperComments