«Ректор-руїна». Громадське суспільство Одещини вимагає від МОЗ звільнити ректора Національного медуніверситету

П'ятниця, 6 квітня 2018, 11:15
Більше двох десятків громадських організацій звернулися до МОЗ з вимогою відсторонення ректора Одеського медуніверситету та проведення комплексної перевірки діяльності ОНМУ.
«Ректор-руїна». Громадське суспільство Одещини вимагає від МОЗ звільнити ректора Національного медуніверситету

«Основним аспектом оцінки роботи вищих медичних закладів мають бути не кількісні показники, а якість підготовки медичних кадрів. Одеський національний медичний університет один із найбільш відомих учбових закладів на півдні України, який існує більше ста років та в якому навчається багатотисячна армія студентів. Останні 27 років ректором Одеського Медуніверситету є Валерій Миколайович Запорожан. З часів його керівництва наукова, матеріально-технічна база університету прийшли до повного занепаду. Від аварійних, напівзруйнованих приміщень до низького рівня освіти – результат "плідної" діяльності очільника медичного вишу», — йдеться у зверненні.

Крім слів громадські активісти надали комісії наглядні докази: світлини гуртожитків, аудиторій де навчаються студенти та будівель ВУЗу, а також відеозаписи робочих процесів та поскаржились на неможливість дістатися до нього через паркани, які він збудував у приміщенні ректората та ігнорування багаточисельних запитів, особливо щодо фінінсових закупівель тендерів.

Громадські організації, зокрема, зазначають у листі до МОЗ, що громадськість одеського регіону мала сподівання, що після Революції Гідності ситуація в Одеському національному медичному університеті зміниться й профільне міністерство «надасть належну оцінку ректору-ветерану». Громадські активісти неодноразово звертали увагу державних інституцій на критичний стан, що склався завдяки керівній діяльності Запорожана. Але ж їх, «м’яко кажучи, недочували».

«В котрий раз наголошуємо: умови, які створив Валерій Миколайович, в Одеському національному медичному університеті жодним чином не можуть відповідати дійсним потребам сучасної європейської системи підготовки медичних кадрів. Навпаки, той стиль керівництва, той підхід, який існує в Одеському медуніверситеті руйнує мрії й сподівання молоді, яка обрала собі сісію боротьби за здоров`я та життя людини. Цинізм, корупційність – ось з чим стикається студент Одеського медичного університету. Саме через корупцію рівень знань у студентів Медуніверситету один з найнижчих в Україні», - наголошують громадські активісти.

Звернення підписали: МГО «Міжнародний комітет захисту прав людини», ВГО СГОУ «Народна Рада», МГО «Міжнародна Академія Козацтва», ВГО «Всеукраїнський Народний Конгресс», ГО «Фонд соціальних інновацій України», ВГО «Народна Більшість України»​​, ВГО «Велика Рада», ВГО «Хран»", ВГО «Громадська Рада», БФ «Мир Україні» в Одеській області, Фонд «Надія. Молодість. Майбутнє», БФ «Дорога добра» та інші.



Крім того, одеські громадські активісти напередодні заслуховування комісією МОЗ звіту Валерія Запорожана вчора влаштували флешмоб, щоб привернути увагу до кепських справ Національного медуніверситету під його керівництвом. Молоді люди розгорнули перед входом до Міністерства транспаранти з жалюгідними фото будівель вишу та слоганами «Ректор-руїна», «Ректор-розруха» та «Запорожан, давай, до свидания!».

Потім вони взяли активну участь в обговоренні цього звіту, в результаті чого той так і не був прийнятий Мінздравом. Більше того, МОЗ рекомендував Вченій Раді вузу сформувати комісію з розслідування плагіату в наукових роботах.


Але найголовніший невтішний підсумок для ректора — Міністерство починає перевірку вишу. Згідно з контрактом, Запорожан мав повідомити МОЗ про адміністративні порушення за фактами корупції (справа щодо фактів корупції з боку керівництва університету сьогодні слухається в одному з районних судів Одеси), чого він до цього часу не зробив.


«Відкласти прийняття остаточного рішення щодо звіту ректора Одеського національного медичного університету Запорожана В.М. та вжити контрольних заходів у компетенції МОЗ щодо обставин, які були озвучені. Перевірити надану Міністерству інформацію про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, та, в разі їх підтвердження, — вжити заходів, передбачених законом про запобігання корупції, включно до відсторонення від посади», — зазначив голова Комісії МОЗ.

 

comments powered by HyperComments