Судова тяганина: екс-ректорові виголосили вирок

Вівторок, 12 грудня 2017, 11:22
Екс-ректора Національного університету державної податкової служби України Петра Мельника, якому загрожувало до 12 років позбавлення волі, виправдали.
Судова тяганина: екс-ректорові виголосили вирок

  Не винний! Таким стала постанова суду. Про це йдеться у виголошеному вироці Бородянського райсуду Київської області від 5 грудня.

Суд виправдав Мельника «у зв’язку з недоведеністю складу злочину в його діянні». Ведення справи було на прокуратурі Київської області.

Також судом визнано те, що з боку обвинувачення -  необґрунтовані доводи. (Йде мова про відчуження протягом 2007-2008 років чотирьох держоб’єктів нерухомості, що були на балансі університету, на користь ТОВ «Міжрегіональна фінансово-юридична академія», яке відбулося з порушенням, за очевидно заниженими цінами.

Цивільний позов університету про відшкодування 33,44 млн грн майнової шкоди суд відповідно теж не задовольнив.

Також суд визнав підтвердженим, що відчуження зазначених в обвинувальному акті об’єктів нерухомого майна було здійснено університетом з порушенням вимог Порядку відчуження об’єктів держвласності.

Йдеться про приміщення магазину та кафетерію площею 469 кв. м по вул. Північній, 79\б в м. Ірпінь, реабілітаційно-оздоровчий комплекс «Сосновий бір», площею 7870 кв. м по вул. Кірова, 3 в смт. Ворзель, комплекс будівель площею 1109 кв. м по вул. Годованця, 1 в м. Кам’янець-Подільський, нежилі будинки і будівлі площею 2683 кв. м по вул. Елеваторній, 8\б, що в м. Сімферополі.

Ці об’єкти у 2007-2008 рр. через Товарну біржу «Центральна» купило ТОВ «Міжрегіональна фінансово-юридична академія», засновниками якої були дружина Мельника Тетяна (у 2003-2007), син Максим Мельник (у 2007-2011) і тесть Володимир Щербань (з 2011 і дотепер). Обов’язки керівника фірми виконує племінник екс-ректора Роман Мельник.

Після купівлі практично усі ці приміщення фірма почала здавати держуніверситету в оренду.

Як вказувало слідство і визнав суд, державний університет не мав права продавати вказані об’єкти, оскільки ні Державна податкова інспекція України, ні Фонд держмайна необхідних дозволів і погоджень не надавали.

При цьому слідство вказувало, що при незаконному відчуженні майна відбулася його розтрата вартістю 33,44 млн грн (вартість усіх цих об’єктів). Слідство, посилаючись на судові експертизи, зазначало, що ТОВ «Міжрегіональна фінансово-юридична академія» офіційно за договорами сплатило втричі менше за вказану нерухомість – 10,87 млн грн.

Визнаючи Мельника невинним, суд відмітив, що в обвинувальному акті Мельникові не вказано таку ознаку злочину по ч.5 ст.191 КК як зловживання службою особою своїм службовим становищем. До того ж, суд вказав, що відсутня така ознака як безоплатність передачі майна іншій особі, оскільки всі перераховані фірмою гроші у подальшому були перераховані до держбюджету. Також судовим органом зазначено, що не отримано будь-яких доказів того, що екс-ректор власноруч або за участі інших осіб визначав ціну, чи якийсь інший спосіб впливав на її визначення, за якої були продані зазначені об’єкти нерухомості.

Також судом з’ясувано, що ініціатива відчуження зазначених об’єктів нерухомості належала Мельникові як ректору. Та, відчуження було погоджено не ним самим, а на організованій конференції трудового колективу.

Сам очільник у судовому засіданні підтвердив, що «особисто він не займався продажем об’єктів нерухомості, а надав відповідні доручення проректору і помічникам ректора». При цьому заявив, про те, що ці об’єкти придбала фірма його дружини, наразі колишньої, і сина, «дізнався вже після проведення торгів і не мав відношення до цієї процедури».

Нагадамо, раніше "Справжня Варта" писала про посадовця, який пішов під суд за розтрату та недбальство. Працівники Управління захисту економіки у Львівській області викрили зловмисника, який під час ремонту дороги безпідставно розтратили майже 300 тисячі гривень.

 

comments powered by HyperComments