Заступниця голови ПФ України: для отримання пенсії потрібно 15 років стажу

Субота, 18 листопада 2017, 13:48
Право на отримання пенсії в розмірі прожиткового мінімуму дають 30 та 35 років страхового стажу. З кожен рік зверх зазначеного сроку – надбавки
Заступниця голови ПФ України: для отримання пенсії потрібно 15 років стажу

 В ефірі програми 5 каналу "Час: Online" заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко розповіла про те, яким чином буде обраховуватись пенсія після введення в дію пенсійної реформи.

Право на отримання пенсії за віком мають громадяни, що мають 15 років страхового стажу та досягли пенсійного віку:

  • чоловіки по досягненню 60-річного віку,
  • жінки по схемі – кожного року пенсійний вік збільшується на півроку, з 2021 року пенсійний вік жінок також становитиме 60 років.

Але 15 років страхового стажу дають можливість отримувати лише мінімальні пенсійні виплати. Щоб мати право на пенсію в розмірі не менше, ніж прожитковий мінімум (на сьогодні це 1452 грн), страховий стаж має складати від 30 років і більше. 

Доплата за понаднормовий стаж йде за кожен повний рік понад відпрацьованих років 30 років жінкам. Це 1% від її основного розміру, але, якщо цей основний розмір більший, ніж прожитковий мінімум, то 1% від 1452 грн. В випадку, коли людина не має 15 років страхового стажу, їй буде надаватися соціальна допомога. Для чоловікіс такий стаж становить 35 років. 

Вік, з якого можна отримувати соціальну допомогу становить 63 роки для чоловіків та обчислюється по формулі «пенсійний вік + 3 роки» для жінок. Тобто в 2018 році це буде 61 рік, починаючи з 2021-го – 63 роки. Люди, які отримують соціальну допомогу по віку – не є пенсіонерами.

Допоки невідомо, що втратять отримувачі соціальної допомоги при зміні статусу, можливо це будуть деякі пільги, як, наприклад, безкоштовний проїзд в громадському транспорті чи щось накшалт того.

Придбання страхового стажу

Якщо людина з причин, не зазначених в законі, не має достатньої кількості страхового стажу, вона може його купити. Договір на придбання страхового стажу укладається не менш, ніж на рік. Протягом цього року громадянин зобов’язується виплачувати соціальні внески, частина з яких йтиме до пенсійного фонду.

Також можна укласти договір про одноразову сплату внесків. В цьому випадку мінімальний строк сплати становить 36 місяців і має становити не менш, ніж мінімальний внесок з визначеної Кабміном мінімальної зарплати.

Якщо зараз мінімальна зарплата становить 3200, а мінімальні соціальні внески 22%, тобто 704 гривні, то при договорі при щомісячній купівлі страхового стажу громадянин має протягом року сплачувати до фіскальної служби по 704 гривні (8448 гривень за рік), при одноразовій сплаті за 3 роки загальна сума становитиме 25 344 гривні.

При перерахунку мінімальної зарплати змінюватимуться і мінімальні соціальні виплати. Зазначається, що докупити будь-який спецстаж неможливо: будь-то стаж учительський, суддівський чи шахтарський. В основном у придбанні страхового стажу зацікавлені ті громадяни, чий мінімальний стаж складає менше, ніж 15 років. 

comments powered by HyperComments