Правоохоронці впевнені, що не допустили порушень закону при "прориві" Саакашвілі в Україну/ Відео

Понеділок, 11 вересня 2017, 10:35
Навпаки, екс-губернатор Одещини і його прихильники заробили собі на кримінальне покарання,
Правоохоронці впевнені, що не допустили порушень закону при "прориві" Саакашвілі в Україну/ Відео

Нагадаємо, що вчора увечорі Міхаіл Сакашвілі незаконно перетнув український кордон в пункті пропуску "Шегині". Під час цього перетину почалася бійка, через яку, за повідомленням поліції, постраждали 11 поліцейських: п'ять - працівники патрульної поліції і шість - бійці полку поліції особливого призначення, - повідомляє «Справжня Варта»

Раніше "Укрзалізниця" зупинила потяг з Саакашвілі на території Польщі, пояснивши таке рішення відмовою політика вийти з поїзда. Як мотивували це в установі, напередодні Адміністрація Державної прикордонної служби України окремим листом поінформувала ПАТ «Укрзалізниця» про коло осіб, чиї паспортні документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, визнані недійсними, співробітники в цій ситуації діяли відповідно до порядку, визначеного названими документами. Прикордонники заявили, що не впускатимуть Саакашвілі до України і у разі його появи на кордоні вилучать у політика три тепер вже недійсних українських паспорти - 1 внутрішній та 2 закордонних.

ПАТ «Укрзалізниця» попросила вибачення у пасажирів за дискомфорт і незручності, які виникли через обставини, що не залежать від перевізника, і повідомила, що  їм буде виплачено компенсацію.

Поки залізничники "розбиралися" з політиком у поїзді, на одному з прикордонних пунктів  поліція затримала біля 100 "тітушок", в яких вилучено газові балончики, пістолет, металеві предмети. Було зупинено понад сто осіб у камуфляжній формі, які рухалися в сторону українсько-польського кордону, де очікувалася поява Саакашвілі.  Четверо з доправлених до відділку поліції – мають судимість. Усі – мешканці інших регіонів України. Серед затриманих – студенти, а також троє неповнолітніх.

Нарешті у пішохідніму прикордонному пункті "Шегині" сталося протистояння Саакашвілі та його прибічників та сил правопорядку. 

Як повідомили у МВС України та Держпогранслужбі, 10 вересня близько 20.00 група агресивно налаштованих осіб з боку в`їздного шлагбауму у пункті пропуску «Шегині» зчинила бійку з представниками Національної поліції та Держприкордонслужби, вдерлася до пункту пропуску, порушила державний кордон України та сприяла незаконному порушенню державного кордону групою осіб серед яких були в т.ч. і народні депутати України.

Відомо, що серед осіб, які супроводжували Саакашвілі - Юлія Тимошенко, Сергій Власенко, Віктор Чумак, Юрій Дерев'янко, Мустафа Найєм та екс-голова СБУ Валентин Наливайченко.

Результат вчорашніх подій - зараз Сакашвілі знаходиться у Львові, за повідомленням ЗМІ, у львівського мера Садового. Його охорону здійснюють бійці батальону "Донбас". В ході спілкування з журналістами Саакашвілі обурився тим, що його внесли в базу "Миротворець" і звинуватив в цьому міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Він також спростував заяви, що його прихильники порушили закон під час прориву на територію пункту пропуску "Шегині".

За його словами, після Львова політик попрямує до Києва.

По факту прориву на кордоні поліція відкрила справу за статтею 332 КК України - "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України". За даний злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років з конфіскацією транспортних або інших засобів.

"Борючись за владу, прихильники Саакашвілі знищують державу. Хто не згоден - спробуйте прорвати грузинський чи британський кордон", - написав Генеральний прокурор Юрій Луценко у своєму фейсбуці.

Він пообіцяв: "Закон вимагає притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто організовував незаконний перетин кордону, керував такими діями, або сприяв їм порадами чи діями. Це буде зроблено".

За словами Арсена Авакова, наступні дії поліції будуть такими:

"1. За фактом організації прориву кордону Національна поліція порушила кримінальну справу. за ст.332 "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України". Розпочато розслідування і формальна процедура збору фактів і доказів. Це «важка» стаття. Упевнений, прокуратура нас підтримає. Як і суди.

2. Кожен персонаж, з тих, хто брав участь у прориві кордоні і нападі на прикордонників і поліцейських буде «офізичен» встановлений і піддасться покаранню з боку Закону.

3. Саакашвілі і всім незаконно перейшли кордон потрібно негайно вибрати з двох варіантів: прибути в пункт пропуску Шегені і пройти процедуру оформлення та / або прибути в підрозділ Міграційної служби.

4. Всім учасникам «прориву», в тому числі народним депутатам належить з'явитися в поліцію для надання свідчень.

5. Незалежно від поведінки вищеназваних персонажів - Прикордонна служба, Поліція і Міграційна служба проводить необхідні законні процесуальні дії".

comments powered by HyperComments