Transcom працевлаштовує українців – для працівників з України відкривається нова ніша

П'ятниця, 7 квітня 2017, 15:19
Підприємці Поморського воєводства щораз охочіше дають роботу мігрантам з-поза східного кордону Польщі – в 2016 році працевлаштовано їх понад 67 тисяч осіб.
Transcom працевлаштовує українців – для працівників з України відкривається нова ніша

​Українці в Польщі - багаточисельна та цінна робоча сила. В 2016 році польські працедавці подали більш як 1,3 мільйони заяв про намір доручення виконання праці іноземцю, з яких понад 1,2 мільйони стосувалося громадян України (дані Міністерства праці та соціальної політики Польщі за 2016 рік).

Інтерес до працевлаштування іноземців існує також в Труймісті й цілому Поморському воєводстві, оскільки тутешній ринок праці змагається з недобором працівників. Дефіцит робочої сили можна зауважити в багатьох професіях. Така ситуація виникає, між іншим, з демографічних змін, економічного росту та виїзду поляків на роботу за кордон. У 2016 р. в Поморському воєводстві на підставі заяв про намір доручення виконання праці іноземцю (без необхідності дозволу на працевлаштування – найпростіший спосіб легалізації побуту і праці в Польщі) було працевлаштовано 67 395 осіб. Понад 42 тисячі таких заяв подано в самому Труймісті – близько 32 тис. в Гданську та  біля 10 тис. в Гдині й Сопоті. Переважна більшість, а саме 93% з них, стосувалася громадян України, інші – громадян Вірменії, Білорусі, Молдови, Росії та Грузії (дані воєводського управління праці в Гданську за 2016 рік).

Іноземці найчастіше працювали в будівництві, промисловій переробці, а також в сфері адміністративних і підтримуючих послуг (наприклад, в прибиранні чи охороні, офісній адміністрації). Близько половини з них працювала на простих роботах.  

З гастрономії до центрів послуг для бізнесу

Натомість, потреба в працівниках з України росте й в інших галузях, наприклад BPO/SSC (business process outsourcing and shared services centers), тобто галузі сучасних послуг для бізнесу. Компанії цього сектора потребують великої кількості співробітників, зважаючи на швидкий розвиток і різноманітність задань. Серед послуг, які ними надаються, варто згадати телемаркетинг, тобто продаж різного роду продуктів і послуг, наприклад, банківських чи телекомунікаційних, пошук і обслуговування клієнтів, обслуговування рекламацій та техпідтримка. А ще бухгалтерія, управління обігом документів та IT-підтримка.

– Наш сектор дуже швидко розвивається, через що ми постійно шукаємо працівників серед різних соціальних груп, в тому числі й серед тих, хто приїжджає зі сходу до Польщі в пошуках праці. Професійний профіль таких осіб буде змінюватися. Це стосується насамперед молодих людей, студентів і випускників, які приїхали сюди з чітко окресленою метою – знайти роботу й залишитись. Для початку вони  здебільшого намагаються знайти тимчасову працю, але стабільне працевлаштування відкриває перед ними абсолютно інші можливості. Тим більше, що незнання польської мови не є зараз перешкодою. Наша галузь постійно шукає працівників, що володіють різними мовами. Найкращим прикладом є наш Гданський відділ, такий собі “мовний казан” – спеціалісти тут оперують кільканадцятьма мовами. Тому ми напевно матимемо що запропонувати. Маючи позитивний досвід співпраці з українцями в ольштинському відділі нашої компанії, плануємо вже в Гданську створити команду, що обслуговує українською мовою. Потребуємо також людей, що володіють іншими іноземними мовами, особливо німецькою. Знаючи, що українці зацікавлені місцевим ринком праці, будемо серед них, як в Польщі, так і в Україні, шукати працівників у мовні проекти, – говорить Марек Шуль (Marek Szul), Country Manager, Transcom Worldwide Poland.

Мова важливіша за досвід

Потреба в працівниках з мовними компетенціями є настільки великою, що знаходження кандидатів, які вільно володіють якоюсь мовою, і одночасно мають широкий професійний досвід – величезний виклик для працедавців. Тому щораз частіше вони роблять ставку на кандидатів з досконалим знанням мови і невеликим стажем праці.

– Якщо говорити про проекти, для яких потрібні працівники з іноземними мовами, то мова для нас важливіша за досвід, – говорить Анна Роговська (Anna Rogowska), Country HR Manager Transcom Worldwide Poland. – Кандидати, що вільно володіють іноземною мовою, з нашого боку можуть розраховувати на професійну підготовку. Ми пропонуємо їм пакет інтенсивного навчання, як теоретичного, так і практичного, а сильна команда тренерів з досвідом роботи в багатьох проектах стає для новачків підтримкою в перші тижні праці. З нашого досвіду виникає, що більшість працівників після відповідного тренінгу стають безцінними кадрами

Про Transcom Worldwide Poland

Transcom Worldwide Poland є частиною концерну Transcom, однієї з ведучих фірм, що надають міжнародним підприємствам послуги обслуговування їхніх клієнтів. Компанія працює в Польщі в трьох локалізаціях – з 2003 року в Ольштині, з 2007 в Гданьську, а з 2016 Білостоці. У трьох відділах працює разом близько 1500 осіб. Transcom володіє базою кваліфікованих кандидатів, які пропонують клієнтам підтримку аж п’ятнадцятьма мовами: польською, англійською, німецькою, іспанською, італійською, французькою, датською, норвезькою, шведською, фінською, турецькою, китайською, литовською, фламандською, нідерландською. А відтепер – ще й українською.

comments powered by HyperComments