Океан – наше все. Не зважаючи, що Україна виходу до океану не має

П'ятниця, 16 вересня 2016, 15:15
Міністр природних ресурсів Остап Семерак взяв участь у світовому обговоренні океану.
Океан – наше все. Не зважаючи, що Україна виходу до океану не має

Ось що він написав у своєму блозі.

"Боротьба зі зміною клімату стає пріоритетом світової політики. Світовий океан є більшою частиною нашої планети, і його захист має суттєвий вплив на збереження планети і нашого життя на ній.

Захист клімату отримує сильну підтримку в особі президента США Обами і Держсекретаря Керрі. Сьогодні на конференції "Один океан. Одне майбутнє", у якій на запрошення Дж. Керрі бере участь делегація України під моїм головуванням, Президент Обама заявив: "Захист клімату і океану для мене це… особисте питання.

Але це теж про наше майбутнє. США є світовим лідером у боротьбі з зміною клімату. Ми багато зробили: приєдналися до Паризької угоди, прийняли " Політику захисту океану" та багато іншого. Гордий за те, що зробила Америка, але маємо зробити більше". Він наголосив, що не можна ховатися від проблеми і її величини.

Держсекретар Керрі наголосив, що ми маємо виробити спільну політику моніторингу зміни клімату, забруднення навколишнього середовища, використання водних ресурсів та сталого рибальства.

Сьогодні лише 3% Світового океану покрито охоронною зоною (морська охоронна зона), а до 2020 стоїть завдання її збільшити до 6%. Основний інструмент для збереження світового океану - саме збільшення природно заповідних територій. (Ця ситуація дуже нагадує мені проблему збільшення природно-заповідного фонду в Україні, коли всі наче підтримують, але зібрати погодження лісорубів, місцевоі влади надзвичайно складно).

Україна може долучитися до цього світового руху. Ми повинні вивчити і розглянути таку можливість у Чорному та Азовському морях. Ставитиму завдання перед нашими фахівцями вивчити можливість створення зони морського захисту в акваторії наших морів. Ми маємо активізувати захист українського морського різноманіття.

Ще раз наголосив сьогодні, що Україна потерпає від агресивноі і шкідливоі для природи політики "руского міра" в Криму та узбережжі Азовського моря. Наслідки анексії для клімату - проблема не лише наша, а всього людства. Клімат не поділиш на зони впливу та не анарексуєш, якщо прогавимо ситуацію сьогодні, за 30 років настануть критичні і незворотні для людства зміни.

Україна вперше за роки незалежності претендує на лідерство у світовій кліматичній політиці. Ми стали третьою країною в Європі, котра ратифікувала Паризьку Угоду. А вже за тиждень у Нью-Йорку в ООН буде спеціальне засідання на тему клімату. Україна там буде".
 

comments powered by HyperComments