Міністр освіти вирушіла в CERN

П'ятниця, 16 вересня 2016, 12:51
CERN - найбільша в світі лабораторія фізики високих енергій.
Міністр освіти вирушіла в CERN

Ось что пише міністр освіти і науки Лілія Гриневич в своєму Фейсбуці.

"Два дні знаходжусь з візитом у CERN - найбільшій у світі лабораторії фізики високих енергій.

Вчора було дуже багато різних заходів, але зустріч з нашими науковцями, що тут працюють, заслуговує окремого посту.

Зараз в CERN працюють 103 українські вчені. Україна брала активну участь як у науковому обґрунтуванні експериментів, що планувалися, так і у обробці результатів цих експериментів. Внесок України зафіксовано в офіційних документах CERN і визнається досить важливим.

Кількість публікацій авторства українських науковців з найвагомішими результатами експериментів ALICE (A Large Ion Collider Experiment - https://uk.wikipedia.org/wiki/ALICE_(детектор), СМS (Compact Muon Solenoid - https://uk.wikipedia.org/wiki/CMS_(детектор), LhCB (Large Hadron Collider beauty - https://uk.wikipedia.org/wiki/LHCb) сягає кількох сотень.

Вдумайтеся, лише вартість робіт, виконаних українською стороною, оцінюється в 1.2 млн швейцарських франків.

Але, насправді, це лише цифри, вони були відомі ще до цього візиту в CERN. Інша справа – жива зустріч з нашими науковцями. Після такого спілкування ще гостріше відчувається, наскільки ми себе недооцінюємо.

У нас дуже багато розумних, талановитих людей, наукових установ, що співпрацюють з такими організаціями як CERN. Головне наше завдання – максимально використати цей потенціал.

У жовтні цього року - після сплати Україною офіційного членського внеску, наша держава офіційно стане асоційованим членом CERN.

Зараз, знову ж таки, з огляду на величезний науковий потенціал нашої держави, Україні було запропоновано унікальну форму співпраці. З одного боку, Україна стає асоційованим членом CERN, що дозволяє платити значно менші внески ніж державам-членам. З іншого боку, Україна матиме змогу брати участь в усіх формах наукового співробітництва, які можливі для повноправних членів організації.

Це відкриє нам кардинально нові перспективи, дасть можливість нашим вченим працювати і навчатись в умовах, яких нема в Україні, та зменшить відтік талановитої молоді за кордон".

На жаль, деякі коментарі не дуже хороші.

Володимир Ковальчук
Зараз є такі інститути НАНУ, де зарплата наукового співробітнка 3000 гривень на місяць. А вона по світу їздить.

comments powered by HyperComments