Акції на Сумщині: підняття прапора, Автомайдан і допомога військовим

Світлана Куропій  |  Понеділок, 17 березня 2014, 12:39
Хвилі протестів проти інтервенції докотились і до Сумщини. Учасники мітингів висловили своє обурення діями Росії проти Української держави, а також виступили проти проведення «референдуму» в Криму.
Акції на Сумщині: підняття прапора, Автомайдан і  допомога військовим

Загальнообласне віче ініціювали представники ВО «Свобода», які зібрали мешканців Сумщини під загальним гаслом “Ні – війні!”. За даними ЗМІ, центральна площа обласного центру вмістила близько 5 тисяч громадян разом з представниками польського та кримськотатарського народів.

Початку протестного мітингу передував проїзд колони автомайданівців, які й закликали народ вийти на сумський Майдан. Учасники віче наголосили, що саме сьогодні настав той момент, коли українцям потрібно консолідуватися під загрозою вторгнення агресора на територію України.

“У цей нелегкий для нас з вами та цілої України час, коли Москва за крок до того, аби своїм брудним чоботом ступити на нашу святу українську землю, коли в українському Криму утискають його корінних мешканців, забороняють українську мову, забороняють діяльність українських організацій, обмежують свободу не тільки слова, але й думки, викрадають священників та журналістів, проводять незазаконні “референдуми”, наша завдання – єднатися. Окупант поки не зазіхнув на сумські землі, тож маємо зосередитися на тому, аби не допустити їх сюди і не піддатися на жодні провокації. Сьогодні настав той час, коли бандерівці вже стоять пліч-о-пліч з петлюрівцями та махновцями, коли гуцули з трембітами і шахтарі з бітами готові боронити свою, Богом дану Україну!” – зазначив речник Сумської міської організації   ВО  “Свобода”  Максим Галицький.

Під кінець мітингу сумські активісти закликали жителів міста вступати до лав самооборони, аби оперативно реагувати у разі російської окупації. Вже сьогодні нові сформовані загони самооборони спільно з місцевими військовослужбовцями відбудуть на військові навчання.

Подібні мітинги відбулись і у містах області. Зокрема, у Тростянці вийшло декілька сотень містян, які закликали владу Росії отямитися та не створювати приводу для початку бойових дій. Люди  також висловили солідарність з кримчанами гаслом: “Ми з вами!”. Жителі міста Ромни спільно з представниками ВО «Свобода» ініціювали проведення автопробігу під гаслом: ”Геть московських окупантів!”. Активісти проїхали містом та закликали роменців вступати до лав самооборони, аби захистити свою землю. А у Недригайлові та Кролевці активісти “Свободи” спорудили інформаційні намети, де постійно інформували присутніх щодо внутрішньої та зовнішньої суспільно-політичної ситуації України.

Також у самих Сумах  на головній площі міста було піднято прапор Військово-Морських Сил України. Таким чином жителі міста висловили свою підтримку діям наших військових, зокрема, моряків у протидії російській агресії у Криму.Таку процедуру вирішили здійснити безпосередньо під час проведення  Народного віче під гаслом «Ні – війні!». Більше тисячі сумчан вийшли на центральну площу міста з національними прапорами та плакатами проти сепаратизму та вторгнення російських військ до Автономної Республіки Крим.

Урочисте підняття прапору здійснив секретар міської ради Олександр  Лисенкота громадські активісти. Також військовим морякам громадяни передали близько тони гуманітарного вантажу. Вдячні військові, які залишаються вірними присязі та народові України, подарували сумчанам прапор  Військово-Морських Сил України.

comments powered by HyperComments