Що має змінити Україна

Костянтин Колесник  |  Понеділок, 20 квітня 2009, 10:15
Україна має відійти від практики нескінченного викачування грошей з інвесторів і змінити ставлення до бізнесу і громадських інтересів.
Що має змінити Україна

Про це заявив заступник голови Комітету підприємців Львівської області Андрій Гринчук.

«На кожного інвестора дивляться не як на потенційного платника податків, працедавця, а як на потенційну дойну корову. Взяти гроші за відведення земельної ділянки, за входження на ринок, вижати з нього все, що тільки можна, а потім ще бажати, щоб він платив високі зарплати. Логіки немає ніякої», – вважає він.

За словами Гринчука, повинна бути конкуренція територіальних громад в залученні інвестицій, коли інвестор матиме вибір, в яку територію йому інвестувати. Відповідно, кожна територіальна громада була б зацікавлена в спрощенні дозвільних процедур і відвертості відносин власності на землю.

«І територіальні огромади, які забезпечать кращий рівень, отримають інвестиції, виграють в податках, зарплатах і т. п.», – підкреслив експерт.

А. Гринчук констатував, що в цілому вітчизняні підприємці сьогодні опинилися у вкрай важкому положенні і шукають будь-які можливості для виживання.

«Якщо лікарі Німеччини вважають, що у них низька заробітна плата, вони виходять на мітинг, демонстрацію. Українці знаходять для себе інші шляхи. Лікарі, вчителі, працівники торгівлі, представники інших професій знайшли доступні – очевидно, не злочинні – способи виживання. Лікарі беруть гроші за операцію, вчителі – за репетиторство, підприємці йдуть на усілякі прийоми, які не є протизаконними. Кожен відреагував на неефективність державної машини», – відзначив він.

При цьому А. Гринчук переконаний, що чергова механічна перестановка управлінців і перерозподіл повноважень владних структур ситуацію не виправить, якщо не зміниться відношення до бізнесу.

«Коли держава «закручує гайки», мотивуючи це антикризовими заходами, бізнес йде в тінь», – відзначив він.
 

comments powered by HyperComments