До Януковича їде ревізор: терміновий візит Комісіонера з прав людини Ради Європи в Україну

П'ятниця, 31 січня 2014, 21:51
4 лютого до України з позаплановим візитом прибуває Нільс Мужніекс, Комісіонер з прав людини Ради Європи. Спочатку його відвідини планувались на березень, проте надзвичайна ситуація в Україні і вчорашня його особиста зустріч з активістами Громадського Сектору Євромайдану Ганною Гопко та Ольгою Галабала, змусили Комісіонера скоригувати власні плани. Відвідини України триватимуть до 10 лютого і матимуть далекосяжні наслідки.
До Януковича їде ревізор: терміновий  візит Комісіонера  з прав людини Ради Європи в Україну

Комісіонер з прав людини Ради Європи [- Commissioner for Human Rights] має величезний мандат, що може зупинити насильство в Україні: зустрічі з всіма представниками органів влади та силовими органами, представниками правозахисних організацій та громадськості, отримання документів, доступ до експертиз, процесуальних документів, документів досудового розслідування, відвідання тюрем, лікарень та витребування документів та дій на місці, експертиза законодавства в сфері захисту прав людини та висновок із пропозиціями змін. Комісар також має право бути третьою стороною в Європейському Суді з прав людини та самостійно подавати інформацію до суду.

Після візиту Комісіонер надає звіт Раді Міністрів РЄ та Парламентській Асамблеї Ради Європи. Також, може видавати рекомендації, що конкретно має бути зроблено країною-членом Ради Європи. Україна є членом Ради Європи, тому має обов'язок дотримуватися встановлених Радою Європи процедур, зокрема, і такого інституту як Комісіонер з прав людини.

Як повідомила після зустрічі  Ольги Галабала, "ми просили Комісіонера після візиту - це створення в Україні місії з осіб, які будуть наділені таким ж мандатом, як Комісіонер. І не лише в Києві, а в областях: Черкаській, Запорізькій, Кіровоградській, Харківській та інших, де особливо грубо порушують права людини". Зараз, за її словами, розглядається технічна можливість виконання цього завдання.

Комісар з прав людини Ради Європи  Нільс Мужніекс

 

Сьогодні відома журналістка Ольга Герасим'юк написала в Фейсбуці: "З Natali Sevidova ( Bridge Ukraine- EU)  мали півгодинну розмову з Комісаром з прав людини Ради Європи паном Nils Muiznieks. Говорили про брутальне насильство над людьми, викрадення, засідки в лікарнях і випадки вилучення просто з лікарського кабінету поранених, що стало системним злочином, катування, застосування щодо мирного населення зброї, водометів, побої, зникнення безвісти. Якраз це збіглося з новими приголомшливими повідомленнями про катування Дмитра Булатова, нові арешти, нові викрадення - неадекватну репресивну технологію влади одночасно із ухваленням резолюції ПАРЄ.. Майданівські ГО, з якими ми об'єдналися навколо спільної справи, також навели пану Мужнієксу факти брутального насильства, що застосовується до безневинних людей. Комісар зреагував блискавично- призначена дата його прильоту в Україну задля початку розслідування- з 4 по 10 лютого.

Довідка

Нільс Мужніекс - Комісар з прав людини Ради Європи з 1 квітня 2012 року.
Народився в 1964 р., громадянин Латвії.  Багато років працював у наукових установах і громадських організаціях  Латвійської республіки.
Має ступінь доктора політичних наук  Каліфорнійського університету в Берклі  (США).
Рідні мови - латиська і англійська, добре знає французьку і російську.

Фото: Council of Europe

comments powered by HyperComments