Громадського діяча Ігоря Луценка – знайшли! Львів'янина-активіста столичного Євромайдану, якого викрали з лікарні, ще шукають.

Катерина Поліщук  |  Середа, 22 січня 2014, 13:42
Майже через 20 годин після зникнення громадський активіст і журналіст Ігор Луценко повідомив через свою сторінку у Facebook, що він живий. Зараз він перебуває в лікарні «Борис» на Харківському масиві Києва. Про долю львів'янина, сейсмолога Юрія Вербицького, якого невідомі викрали з лікарні разом з Ігорем Луценком, досі нічого не відомо.
Громадського діяча  Ігоря Луценка – знайшли! Львів'янина-активіста столичного Євромайдану, якого викрали з лікарні,  ще шукають.

Охорона лікарні наразі нікого не впускає до Ігоря Луценка. Тому його вивезли на вивезли, аби він розповів про викрадення і побиття.
«В Юрія Вербицького набагато все гірше», - каже Ігор. Його допитували і катували, Ігор не вважає що це правоохоронці «на роботі», можливо, хіба що  колишні. Вони намагалися дізнатися «скільки платять за участь у Євромайдан»,  здається, що це люди зі Сходу, які вірять в міфи, які поширюються про Майдан», - зазначив Ігор Луценко  під час  імпровізованого брифінгу.
У своєму пості у Facebook Ігор Луценко розповів деякі деталі свого викрадення. Мовляв,  між першою і другою годиною ночі 19 січня до нього звернулися лікарі з проханням машиною відвезти до офтальмологічного відділення активіста Юрія, у якого була травма ока. Як тільки Луценко з активістом зайшли до приміщення лікарні, туди підійшли двоє молодиків, заглянули у кабінет і зразу вийшли. Він зрозумів, що прийшли за Юрієм. Однак не сподівався, що вони нападуть при свідках в лікарні. Натомість, вони приблизно вдесятьох зайшли і витягнули Ігоря Луценка разом з Юрою Вербицьким в мінібус на очах лікаря. Потім їх повезли за 20-30 кілометрів і кинули у щось на кшталт металевого гаражу, у різні відсіки. Після цього Луценко каже, що більше Юрія не бачив. В гаражі викрадачі провели з активістом 10-11 годин.

Юрій Вербицький

«Потім мене повезли у машині, їхали майже годину, і тут у мене знову почалися думки про капець, бо місцина глуха. Мене у кульку на голові поставили лобом до сосни на коліна і сказали молитися. Я не відмовився. Поки я читав молитву, мої супроводжувачі щезли. Далі я майже повз по засніженій дорозі, співаючи пісні. По дорозі майже втрачав свідомість, але дійшов», - розповів Ігор Луценко.
Друзі і користувачі ФБ довго не йняли віри в те, що він живий. Поки це не підтвердила дружина Луценка Марія Лебедєва, яка на своїй сторінці написала, що цей пост справді писав її чоловік.

На думку Луценка те, що з ним сталося,  це стандартна процедура, для всіх кого міліція забирає з лікарні. Щодо активіста львів’янина Юрія Вербицького,то зараз йому невідоме його місцезнаходження. Найбільш ймовірно, що він перебуває в одному з київських райвідділів внутрішніх справ.
Варто зазначити, що від євромайданівців вже надходила інформація, що постраждалих від заворушень людей міліція забирає в райвідділ відразу з лікарень. Як наслідок, багато постраждалих на Євромайдані відмовляються від медичної допомоги. Зважаючи на це Львівський міський голова Андрій Садовий оголосив, що постраждалі можуть звертатися в лікарні Львова.

«Отримуємо інформацію, що травмовані в сутичках з міліцією в Києві не завжди відчувають безпеку в столичних медичних закладах. Тому львівські медики виступили з ініціативою приймати на лікування до наших лікарень всіх поранених, незалежно від місця проживання. На базі двох львівських лікарень – 8-ї та Лікарні швидкої допомоги – створили умови для прийому постраждалих з Києва», - повідомив Андрій Садовий  на своїй сторінці у Facebook.

Восьма клінічна лікарня розташована на вул. Навроцького, 23, тел.: 032-270-62-85, а  Лікарня швидкої допомоги - на вул. Миколайчука, 9, тел.: 032-258-70-14.

comments powered by HyperComments