На Львівщині визначили майже сотню локацій, де збудують нове житло для вимушених переселенців

Середа, 27 квітня 2022, 16:47
Від початку повномасштабної війни росії проти України на Львівщину прибуло понад 330 тисяч переселенців, 295 тисяч із них залишилися в області
На Львівщині визначили майже сотню локацій, де збудують нове житло для вимушених переселенців

Від 24 лютого 2022 року, від початку повномасштабної війни росії проти України на Львівщину прибуло понад 330 тисяч вимушених переселенців із інших регіонів України. Частина переселенців потім виїхала за кордон. Біля 265 тисяч вимушених переселенців зараз залишається на Львівщині, Це понад 10% від населення Львівщини станом на початок лютого 2022 року.

За словами очільника Львівщини Максима Козицького, зараз на Львівщині чисельність офіційно зареєстрованих ВПО в області – понад 190 тисяч осіб, з них 62 тисяч – це діти. Наразі більшість переселенців проживають у закладах соціальної сфери.

"У закладах освіти Львівщини зараз проживає близько 25 тисяч тимчасово переміщених осіб. На жаль, розпочати освітній процес у школах та дитсадочках, які зараз слугують прихистком для людей, важко. Якщо говорити про довгострокову перспективу, то Уряд України працює над процесом викупу квартир в забудовників. У Львівській області кількість таких квартир - 1221. Наразі триває питання погодження кінцевої ціни їхнього викупу", - розповів Максим Козицький під час брифінгу.

В області уже сформували перелік гуртожитків, санаторіїв, інтернатів та інших закладів соціальної сфери, де потрібні невеликі капіталовкладення, щоб люди могли проживати тривалий час.

"На Львівщині нарахували 156 об’єктів незавершеного будівництва (гуртожитки, санаторії, коледжі), в яких можна розміщувати переселенців. Для завершення будівництва таких об’єктів необхідно 1,8 мільярда гривень. Завдяки цьому ми зможемо поселити на довготривале проживання майже 15 тисяч людей", - зазначив Максим Козицький.

Разом з тим, Львівська ОВА затвердила обласну Програму щодо об’єктів, які першочергово повинні бути відремонтовані. Програма передбачає кошти на загальну суму в 50 мільйонів гривень. Уже погодили фінансування 13 об‘єктів.

!Ще один важливий напрям – будівництво нового житла для вимушено переміщених осіб. Маємо 95 таких ділянок на Львівщині. У пріоритеті ті ділянки, де є електропостачання, водопостачання, водовідведення, газопостачання, дороги та містобудівна документація. Очікуємо на затвердження державної Програми щодо будівництва житла для ВПО!, - додав очільник області.

Львівщина також залучає представників бізнесу та міжнародні фонди задля комплексного вирішення питання житла для ВПО.

comments powered by HyperComments