Учора у Львові вшанували подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Середа, 27 квітня 2022, 13:02
Учора минуло 36 років із дня аварії на Чорнобильській АЕС. У Львові вшанування ліквідаторів і жертв аварії відбулося біля пам'ятника на вул Морозній
Учора у Львові вшанували подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Учора, 26 квітня 2022 року минуло 36 років від дня аварії на Чорнобильській АЕС. На четвертому енергоблоці ЧАЕС сталося два вибухи, радіоактивна хмара пройшла майже над усією Європою та навіть східною частиною США. Відповідно 26 квітня у всьому світі відзначають Міжнародний день жертв радіаційних аварій та катастроф.

До річниці аварії заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, керівник Львівської обласної організації «Союз Чорнобиль України» Андрій Кульчицький та керівниця Львівського спеціалізованого центру радіаційного захисту Тетяна Пошивак вшанували героїчний вчинок ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та жерт катастрофи, поклавши квіти до пам’ятника Героям та жертвам Чорнобиля, що розташований на вулиці Морозній у Львові.

«Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.

Глибока вдячність мужнім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Шануємо тих, хто був евакуйований та відселений з забруднених територій, втратив здоров‘я і потребує особливої уваги від держави і суспільства», - зазначив Іван Собко.

Станом на сьогодні на Львівщині налічується 6994 постраждалі особи, з яких: 3663 – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, з них: 1112 – 1 категорії; 2112 – 2 категорії; 439 – 3 категорії; 30 – особи, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій; 3301 – потерпілих від Чорнобильської катастрофи, з них 313 – 1 категорії; 558 – 2 категорії; 1116 – 3 категорії, 1237 – потерпілих дітей; 614 – дружин померлого громадянина, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

Вважається, що найбільш розповсюдженою хворобою, викликаною викидом радіоактивних речовин в Чорнобилі, є рак щитовидної залози та лейкемія. 

«У постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС – а до них належать ліквідатори аварії, евакуйовані мешканці, - фіксують захворювання п’яти-семи різних органів і систем після радіаційного опромінення. Це можуть бути ураження серцево-судинної системи, кишково-шлункового тракту, щитовидної залози та будь-які інші хвороби, але вони є атиповими. Ці люди отримали дозу опромінення в 90 разів вищу від тієї, яку фіксували під час бомбардування у Хіросімі. Частина осіб з числа ліквідаторів страждають на променеву хворобу», - розповіла керівниця Львівського спеціалізованого центру радіаційного захисту Тетяна Пошивак.

Опісля у Центрі провели робочу нараду щодо потреб закладу у воєнний час. Зазначимо, що минулого року за кошти обласного бюджету для Центру придбали рентген-апарат, а завдяки меценатам та союзу «Чорнобиль» відремонтували палати.

«Хочу відзначити професійну і якісну роботу керівниці та колективу Центру радіаційного захисту населення. Упродовж цих двох років обласна влада завжди підтримувала і підтримуватиме медзаклад і надалі. Після нашої перемоги у війні, яка буде скоро, я впевнений у цьому, багато обласних програм потребуватимуть змін. Проте підтримка категорії «чорнобильців» буде одним з пріоритетів у соціальному блоці», - додав Іван Собко.

comments powered by HyperComments