У Львові лікарі Першого територіального медичного об'єднання провели вже 100 трансплантацій

Субота, 16 квітня 2022, 08:23
Сто трансплантацій у Першому медичному об'єднанні Львова – це 13 сердець, 79 нирок, 5 печінок, підшлункова залоза, легені та рогівка ока. Усе це – за два останні роки
У Львові лікарі Першого територіального медичного об'єднання провели вже 100 трансплантацій

Сотою у Львові стала родинна трансплантація на початку квітня. Донорка – 54-річна Інна, мама 33-річної Анни, в якої відмовили нирки, ймовірно через перенесену коронавірусну хворобу. Ковідом молода жінка перехворіла у жовтні й фактично, одразу була на діалізі. Їй навіть запланували операцію у столиці, але почалась війна. Рятуючись, вони вирішили їхати до Львова, бо знали, що тут їм допоможуть. Так Анна стала сотим пацієнтом Центру трансплантації. Операція минула успішно, і тепер мама з донькою якнайшвидше хочуть повернутися додому. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Також за час війни лікарі Львова провели ще сім трансплантацій від посмертних донорів. Так, 28 березня львівські лікарі провели дві трансплантації нирок від посмертного донора. Органи отримали  52-річна жінка з Мукачева та 48-річний чоловік з Волині. Трохи раніше, 12 березня, трансплантації провели евакуйованим дітям з київського Охматдиту: 12-ти та 15-тирічні хлопці, які роками перебували на гемодіалізі. Коли почалася війна, дітей евакуювали до Львова, де їм успішно провели трансплантацію. Серце пересадили 40-річному Віталію з Чернівців. Донором для них став 29-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Ще раніше, 7 березня, лікарі у Львові виконали ще дві трансплантації нирки: органи отримали 19-річна дівчина з Івано-Франківська та 37-річна жінка з Тернополя. Обидві мали ниркову недостатність і перебували на гемодіалізі. Донором для них став 40-річний чоловік, який помер в Івано-Франківській обласної лікарні внаслідок інсульту.

Зі слів керівника центру трансплантології Першого медоб’єднання Львова Максима Овечка, українські лікарі є дуже кваліфіковані і результати їхньої роботи – на рівні європейських колег. Зараз багато українських клінік призупинили роботу, тож українці, яким потрібна трансплантація, постійно звертаються і стають на лист очікування у Львові.

До слова, лікарні Львова працюють в посиленому режимі й надають всю необхідну допомогу українцям. «Є лікарі, які 3-5 діб не виходять з лікарні, фактично живуть у лікарні і максимально віддаються порятунку людей. Фінансування наразі вистачає, отримуємо багато гуманітарної допомоги, дефіциту ліків немає», - додав Максим Овечко.

Зазначимо, що першу транслантацію у Львові було проведено у 1986 році у Львівській обласній клінічній лікарі. Пересадку нирки провів хірург-уролог Цезар Каетанович Борджієвський разом із командою.

comments powered by HyperComments