Протягом березня на території Львівської МТГ сталося 12 великих пожеж в екосистемах

Четвер, 7 квітня 2022, 10:31
Площа горіння під час цих пожеж становила 200 - 500 кв. метрів. Кожна пожежа сухої рослинності – це забруднення повітря і ґрунту, вбивство тварин, птахів і комах, а також шкода здоров’ю людини!
Протягом березня на території Львівської МТГ сталося 12 великих пожеж в екосистемах

Упродовж березня у львівській громаді зафіксували уже 12 великих пожеж в екосистемах, площа горіння яких становила від 200 до 500 кв. м. Львівська міська рада вкотре закликає не випалювати рослинність, бо це шкідливо, неекологічно і незаконно! А у воєнний час такі дії можуть прирівнювати до диверсій, що передбачає кримінальну відповідальність.

Кожна пожежа сухої рослинності – це забруднення повітря і ґрунту, вбивство тварин, птахів і комах, а також шкода здоров’ю людини!

«Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Навіть незначні спалювання можуть стати причиною масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей.

При спалюванні сухих рослинних решток, разом із димом у повітря, а потім й у легені людини, потрапляють важкі метали, діоксини та найрізноманітніші канцерогенні сполуки. З листям часто горить безліч сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери. Нерідко при випалюванні стерні чи сухої рослинності пошкоджуються полезахисні лісові смуги, виникають великі пожежі, зокрема, у прилеглих лісових масивах», - інформують в міському управлінні з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення та територіальної оборони.

Випалювання трави чи листя не сприяє підвищенню родючості ґрунтів, а навпаки: висока температура горіння знищує всю мікрофлору, що є у верхньому шарі ґрунту. Гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні. Спалювання сухої рослинності часто призводить до займання торфовищ і лісових насаджень.

Важливо й те, що рятувальники, які виїжджають на такі виклики, навіть у відносно мирних областях, змушені використовувати резерви не за призначенням, а тому можуть просто не встигнути туди, де справді буде потрібна термінова допомога.

За самовільне спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, що заборонене в Україні, громадянам загрожує штраф, розміром від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн. За ті ж дії, вчинені на території заповідників, паліям загрожує штраф у розмірі від 6 120 до 12 240 грн.

Мешканців міста вкотре просять не бути байдужими до довкілля і свого здоров’я й не спалювати суху рослинність, а також не забувати телефонувати на «102» та «103», коли бачать такі горіння та паліїв.

comments powered by HyperComments