Мер Львова провів онлайн-зустріч із мером естонського міста Тарту

Понеділок, 4 квітня 2022, 19:41
Мери Львова та Тарту Андрій Садовий та Урмас Клаас обговорили ситуацію в Україні та Львові, а також про можливість навчання українських студентів в університеті Тарту
Мер Львова провів онлайн-зустріч із мером естонського міста Тарту

У понеділок 4 квітня 2022 року мери Львова Андрій Садовий та Тарту Урмас Клаас провели онлайн-зустріч. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради. 

Мери Львова та Тарту обговорили поточну ситуацію в Україні та Львові зокрема. Крім того обговорювалися освітні можливості українців в місті Тарту, зокрема, можливість тимчасового навчання українських студентів у місцевому університеті, та потреби Львова, який став прихистком для понад 200 тис. вимушених переселенців.

"У нас багато друзів у вашому прекрасному місті, і нам особливо боляче від того, що зараз відбувається в Україні. Ми всіляко допомагаємо українцям, які зараз у Тарту. Сьогодні у школах міста навчається 150 українських учнів, ще 70 дітей відвідують дитячі садки", - сказав мер Урмас Клаас.

Міський голова Львова подякував естонському колезі за підтримку, зазначивши, що в такий тяжкий час подібні контакти мають особливу цінність. Він зауважив, що дуже важливим для України є те, що Естонія разом з Литвою, Латвією та Польщею приймає рішення щодо цілковитої зупинки транспортного сполучення з росією. «Якщо так станеться – це буде дуже важливо. Бо країна, яка сьогодні вбиває людей, повинна бути повністю ізольована від цивілізованого світу. Ми закликаємо зупиняти всі контакти з росією та її громадянами», - заявив Андрій Садовий.

Він додав, що сьогодні для Львова всяка допомога є бажана. Це мілітарна допомога, зокрема і засоби індивідуального самозахисту. Також потрібні ліки, медичне обладнання, автомобілі швидкої допомоги. Оскільки у Львові будуватимуть тимчасове житло для людей зі знищених українських міст, важливою є допомога і в цій сфері.

Натомість, зважаючи на спільного сусіда-агресора, Львів готовий поділитися з Тарту досвідом підготовки міста до надзвичайної ситуації.

"Ви – країна, яка теж має сусіда росію. Маючи такого сусіда, треба розуміти, що завжди є небезпека, і до цього треба завжди бути готовим та деякі речі передбачити. І ми можемо бути вам корисні у цьому плані. У нас є досвід готувати місто до надзвичайної ситуації. З минулого року ми маємо дуже цікаву програму «Resilience residence», ми готували місто до таких нестандартних ситуацій, і це дало нам великий плюс. Сьогодні місто живе в цих важких умовах", - зазначив Андрій Садовий.

Нагадаємо, після початку повномасштабної збройної агресії рф міська рада Тарту засудила дії москви, а також розірвала відносини з російськими містами-партнерами.

9 березня в Тарту запрацював єдиний центр прийому українських громадян, що змушені покидати державу через бойові дії. Місто надає право також безкоштовно відвідувати курси естонської  мови, та безкоштовно користуватись міським транспортом.

comments powered by HyperComments