Злочини Росії проти ЗМІ в Україні: у центрі Львова відбулася акція солідарності з журналістами

Євген Сюч  |  П'ятниця, 1 квітня 2022, 18:22
31 березня на площі Ринок, 32 у Львові відкрилася виставка «Назвіть війну війною: російські злочини проти ЗМІ в Україні після 24 лютого 2022 року».
Злочини Росії проти ЗМІ в Україні: у центрі Львова відбулася акція солідарності з журналістами

Проект нагадує та закликає міжнародну медіа-спільноту називати війну росії проти України війною, а не «кризою», «конфліктом» чи «військовою операцією». Мета проекту – розповісти про загиблих журналістів та журналісток, котрі були захоплені або переслідувані через повномасштабну війну, яку Росія розпочала проти України.

Під час виставки колеги та друзі постраждалих журналістів показали їхні фото та розповіли їх історії.

Одна з таких історій — про редакторку медіа-групи «Дозори» Ірину Дубченко, яку викрали військові т.зв. «ДНР». Нагадаємо, окупанти взяли її у рідній Розівці Запорізької області. Дівчина залишилась там через необхідність наглядати за старою бабусею. Ірині закидають підтримку й переховування українських військових. Журналістку здали місцеві. Наразі її вивезли в Донецьк для проведення «слідчих дій».


Керівник медіа-групи «Дозори» Ростислав Касьяненко, виступаючи на мітингу, зокрема, сказав:

«Коли ми вперше почули від Президента про фільтраційні табори у Ростові — не хотілося в це вірити. Проте, рашизм і фашизм за останній місяць стали настільки тотожними, що концтабори були абсолютно очікуваними. Тому коли ми втратили редактора — у тому сенсі, що Ірина є зараз на окупованій території (не хочеться розділяти: старі окуповані території та нові, через 8 років війни, втім вона у Донецьку, у логові ДНР) — стало зрозуміло, що нічого доброго при наявності у ворога концтаборів з нею не відбуватиметься. Тому, якщо можна було витягнути з полону мера Мелітополя чи прикордонників острова Зміїний, ми апелюємо до влади, до наших міжнародних партнерів та дипломатів: витягніть нашу колегу! ДУБЧЕНКО - ВОЛЮ! SAVE UKRAINIAN JOURNALISTS! СЛАВА УКРАЇНІ!»

Зазначимо, що з 24 лютого під час війни в Україні загинуло 5 журналістів, ще 9 зазнали поранень, 1 зник безвісти та 2 перебуває в полоні (за інформацією Інституту масової інформації станом на 28 березня). Окрім того, правозахисні організації продовжують фіксувати випадки викрадень, погроз і катувань журналістів, які висвітлюють злочини російських окупантів у нашій державі. Ці методи агресора нагадують дії росії на тимчасово окупованих територіях України на сході та в Криму, де після 2014 року зникли всі незалежні медіа, а журналісти та журналістки, які наважувалися говорити правду, опинялись у полоні або в російських в’язницях.

Виставка доступна на площі Ринок до 4 квітня. Вона відбувається за підтримки ГО «Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу», ГО «Львівський медіафорум», ГО «Інститут масової інформації», Ukraine Media Center, Львівської міської ради та Премії імені Георгія Ґонґадзе.

Фото: Євген Сюч, ЛМР, Ukraine Media Center

comments powered by HyperComments