На Львівщині аграрії почали посів ярих культур

Субота, 26 березня 2022, 12:35
В окремих районах Львівщини розпочали посів ранніх ярих зернових та зернобобових культур
На Львівщині аграрії почали посів ярих культур

Аграрії Львівщини вже вийшли на поля. Погода сприяє проводити ранньовесняне підживлення на площах озимих культур, окремі господарства вже приступили до повторного підживлення. У частині районів Львівщини, де дозволяють ґрунтові умови, розпочали посів ранніх ярих зернових і зернобобових культур. Станом на 24 березня господарства усіх категорій Львівщини посіяли ярих зернових і технічних культур на площі 5,1 тис. га (1,1 % до прогнозу). Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної військової адміністрації.
За прогнозами, посівна площа сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на Львівщині збільшиться на 2 % і становитиме 707,9 тис. га (+1,5 тис. га до 2021). Зокрема, очікується збільшення площі під зерновими та зернобобовими культурами (озимими і ярими), картоплею, овочами та однорічними травами.
Під урожай 2022 року у сільськогосподарських підприємствах  прогнозується посіяти ярих культур  на  площі 248,8 тис. га (+8,0 тис. га до 2021), в тому числі: ярих зернових та зернобобових  101,6 тис. га (+2,5 тис. га), технічних 182,5 тис. га (-3,7 тис. га), картоплі   4,5 тис. га (+2,3 тис. га), овочів  2,1 тис. га (+0,4 тис. га до 2021 року).
«Старт сезону є надзвичайно важким, але аграрії області чудово розуміють, що цього року сіяти треба за будь-яких умов. Від сільгоспвиробників Львівщини залежатиме продовольча безпека не тільки регіону. Врожай зібраний на наших полях має хоча б частково компенсувати втрати, пов’язані зі скорочення посівних площ на Півдні та Сході країни. Ранню яру пшеницю, овес, ячмінь, ріпак   аграрії Львівщини уже сіють. Посівна триватиме до першої половини червня включно»,- розповідає Тетяна Гетьман, директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА.
Для підтримки аграрної галузі  в умовах воєнного стану Урядом запущено комплексну програму підтримки аграріїв:
скасовані додаткові процедури із сертифікації насіннєвого матеріалу;
дозволено експлуатацію сільгоспмашин без їх реєстрації;
впроваджується пільгове кредитування аграріїв з обмеженням оброблюваних угідь до 10 тис. га;
змінено оподаткування, згідно з яким хлібороби сплачуватимуть лише податок у розмірі 2% від обігу;
скасовано акциз на пальне та знижено ставки ПДВ з 20 % до 7 %, та дозволено введення в обіг бензину і дизельного пального екологічних класів Євро 3 і Євро 4.

comments powered by HyperComments