Львівська письменниця здобула престижну книжкову премію

Понеділок, 24 січня 2022, 17:46
Наприкінці грудня 2021 року у Києві в приміщенні Центральної бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка для дітей відбулося оприлюднення та нагородження авторів в рамках організованого Простором Української Дитячої Книги «BaraBooka» восьмого «Топу БараБуки» – щорічного списку найкращих родинних видань 2021 року.
Львівська письменниця здобула престижну книжкову премію

Завдяки голосуванням читачів та рішенню професійного журі перемогу здобула й львівська авторка Наталія Матолінець у номінації «Серія року» з трилогією про чаклунку Варту Тарновецьку, яка вийшла друком у харківському видавництві «АССА».

Мабуть саме завдяки львівському корінню авторки та неповторній атмосфері незвіданого магічного Львова книжка так полюбилась усім, хто хоч раз взяв її до рук. Кожна книжка Наталії Матолінець впевнено продовжує отримувати безліч похвали як від вдячних читачів, так і від експертів книжкової галузі – першу книга «Варта у Грі» отримала відзнаку «БараБуки» як найкращий дебют 2018 року, продовження «Артефакти Праги» потрапила до короткого списоку цієї ж премії, а третя і заключна книга «Кров Будапешту» стала переможцем 2021 року у номінації «Серія року». Та це далеко не єдині їхні досягнення.

Сама Наталія відгукується про перемогу так: «Відзнака від «Барабуки» для мены дуже символічна та вагома, адже вони ще у 2018 році одні з перших звернули увагу на мою роботу й відзначили «Варту у Грі» як кращий дебют року. І тоді для мене, авторки, яка щойно стартувала, то був неймовірний заряд мотивації, віри в себе та бажання продовжувати. Не буду приховувати: по виході шести книг отримувати відзнаку тепер уже за кращу серію – так само радісно й вагомо. Бо історію відзначили не лише читачі, а й експерти, які знають фактично все про дитячу та молодіжну літературу в Україні. І коли тобі кажуть умовне «Воу, це було круто! Давай ще!» - то таки хочеться втілювати всі задуми в нові історії».

Трилогія «Варти» унікальне міське фентезі про чалкунку зі Львова Варту Тарновецьку, яка була втягнута у павутину інтриг пов'язаних зі зміною правління в магічному світі. Хитрий і красивий чеський чаклун Златан несподівано з'являється у її житті й перевертає все з ніг на голову. Гра – небезпечний магічний квест завдяки якому раз на сто років Магічний Конгломерат обирає собі правління, часом дуже жорстокими способами. Варта і Златан поступово розкривають читачеві магічний Львів, а пізнізе ще й Прагу, Будапешт, та особливості магічного світу з його правилами й дивацтвами. Златан керується власними мотивами, а його супутниця гарячою кров'ю. Куди все це їх зрештою заведе?

А от засновниця та ідейниця проєкту Тетяна Стус резюмує про Топ БараБуки: «…ми не даємо «перші місця», а акцентуємо на списках, довгому та короткому, – на «зрізі» найпомітніших видань року. Цього року був восьмий ТОП, і динаміка транформацій (постійне додавання номінацій по жанрах, ріст кількості книжок для розгляду тощо) та важливість заходу для видавців показує, що ми таки прийняли правильне рішення».

comments powered by HyperComments