Що показують у львівському музеї електроламп (ФОТО)

Валерій ШМАКОВ  |  Неділя, 25 липня 2021, 21:24
Мало хто знає, та у Львові знаходиться єдиний в Україні музей історії електричних ламп. Розташований на території комунального підприємства «Львівсвітло» на вул. Аврама Лінкольна.
Що показують у львівському музеї електроламп (ФОТО)

Музей відкрили 2 роки тому, з нагоди 70-річчя підприємства. Тут зібрали оригінальні лампи усіх періодів. Віл перших вакуумних ламп з вуглецевою ниткою розжарення 1890-х років до сучасних галогенних, натрієвих та ртутних.

До найстаріших підведений струм, тож можна побачити, як світили лампочки понад 120 років тому.

Саму колекцію зібрав начальник "Львівсвітло" Сихівського району Олександр Санін. Колекціонує різноманітні лампи з 1984 року.

Також на клумбі біля музею зібрана колекція львівських вуличні опор з ліхтарями різних часів. Тут є австрійські, польські та радянські. Найстаріша з них - газовий вуличний ліхтар 1890-х років. Окрім цього є висока вулична опора початку 1900-х років. У таких світильник для заміни лампи опускали на спеціальній лебідці, оскільки автовишок в той час ще не було.

Екскурсії тут не передбачені, оскільки музей створений насамперед для робітників установи та гостей-колег інших світлотехнічних підприємств. Але все ж, потрапити сюди може кожен охочий. Так як підприємсто закритого типу, то візит слід заздалегідь погодити з адміністрацією. Телефон для довідок: (067) 673−96−00.

comments powered by HyperComments