Головна епідеміологиня Львівщини розповіла про китайську вакцину проти коронавірусу

П'ятниця, 2 квітня 2021, 13:05
За словами Наталії Іванченко, якщо індійська вакцина «Covieshield» – це векторна вакцина, а китайська «CoronaVac» містить ослаблений збудник, який не може викликати хворобу, а лише посилює імунітет
Головна епідеміологиня Львівщини розповіла про китайську вакцину проти коронавірусу

Під час п’ятничного брифінгу про епідемічну ситуацію на Львівщині очільниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко розповіла про різницю між механізмами дії індійської вакцини «Covieshield» та китайської «CoronaVac» проти COVID-19.

«Згідно повідомлень МОЗ, в Україні вже є китайська вакцина («CoronaVac» – ред. ). У механізмі дії вона відрізняється від вакцини «Covieshield», оскільки остання належить до векторних вакцин – це високі технології, коли на аденовірус шимпанзе нашаровується білок коронавірусу. А китайська вакцина – це те, чим ми користуємося, те, до чого ми звикли: коли збудник вірусу в організмі людини активований, але не може викликати хворобу, а може підсилити імунітет», – розповіла Наталія Іванченко.

В той же час, за словами Іванченко, наразі із Міністерства охорони здоров’я немає інформації, коли саме будуть завершені лабораторні дослідження китайської вакцини «CoronaVac» і коли вона буде розвезена по регіонах України.

Наталія Іванченко також повідомила про результати вакцинації проти коронавірусу на Львівщині.

«На сьогоднішній ранок провакциновано 14 300 людей. Вакцинація триває, ми знаходимось на другому етапі дорожньої карти вакцинації. Тобто, вакцинуються медичні працівники як ковідних, так і нековідних стаціонарів, працівники, які працюють в закладах, які надають соціальну допомогу. Поступово цей спектр осіб буде розширюватися. Працюють мобільні бригади та 29 стаціонарних пунктів щеплення, які створені на базі закладів охорони здоров’я.

На даний час ми продовжуємо використовувати вакцину «Covieshild», вироблену в Індії під замовлення фармацевтичної компанії «AstraZeneca».

Інтервал між першою і другою дозами вакцини повинен становити 90 днів. Оскільки, згідно інструкції до препарату, найбільша ефективність, 78,5 %, буде спостерігатися, якщо цей інтервал становитиме не менш 90 днів», – повідомила епідеміологиня.

Зазначимо, що загалом Львівщина отримала 42200 доз індійської вакцини «Covieshild», тобто на даний момент використано лише трохи більше третини отриманих доз вакцини – 33,89%. Що ж до стаціонарних пунктів вакцинації, то минулоріч на Львівщині налічувалося 20 районів, а у місті Львові – 6. Отож наразі фактично діє по одному стаціонарному пункті вакцинації від COVID-19 на район. Зазначимо, що протягом останніх вихідних у місті Львові не зробили жодного щеплення проти COVID-19.

Зазначимо, що за словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, орієнтовна дата завершення лабораторного контролю китайської вакцини «CoronaVac» – це 9 квітня 2021 року, хоча спочатку говорилося про 10-дений лабораторний контроль.

«Орієнтовна дата завершення лабораторного контролю — 9 квітня. Якщо не буде ніяких зауважень, ми готові її розвезти того ж дня, коли буде завершений лабконтроль, і наступного дня починати вакцинацію», – сказав він.

Ляшко додав, що вакцина потребує перевірки, тому що була придбана через ДП «Медичні закупівлі України», а не за процедурами міжнародних організацій.

comments powered by HyperComments