Заступник міського голови Львова Москаленко пояснив, чому вирішили частину поліклініки на вулиці Мазепи перетворити на «ковідну» лікарню

Вівторок, 23 березня 2021, 08:30
Перетворення поліклініки на «ковідну» лікарню Москаленко аргументує близькістю до лікарні швидкої допомоги на вулиці Миколайчука, де є реанімаційне відділення
Заступник міського голови Львова Москаленко пояснив, чому вирішили частину поліклініки на вулиці Мазепи перетворити на «ковідну» лікарню

 Як повідомляла «Справжня варта», сьогодні, 23 березня плануються збори мешканців і лікарів поліклініки на вулиці Мазепи, 25. Люди протестуватимуть проти перетворення частини поліклініки у «ковідну» лікарню.

Ввечері 22 березня, о 22:03 керівничка прес-служби Львівської міськради Христина Процак ретранслювана на сайті міськради пост у «Фейсбуку» першого заступника міського голови Львова Андрія Садового, у якому той аргументує, чому саме приміщення цієї поліклініки вирішили перетворити на «ковідну» лікарню. Публікуємо цей текст повністю.

«Відверто про долю поліклініки на Мазепи, 25.

5 хв, які багато що вирішують.

Прохання прочитати і поширити.

Напруга в мікрорайоні Топольної вже перейшла всі межі. З того, що бачу, планують масові акції, збір підписів. Аби лише не дати розгорнути нові, критично важливі, ліжко-місця для хворих на коронавірус.

Для мене ця поліклініка теж є рідною. Моя бабуся живе і обслуговується там. А ще я – посадовець, який знає зсередини, що відбувається.

Важливо дати відповідь на 5 найгостріших питань.

Ще важливіше – почути ці відповіді.

Хто і чому саме на Мазепи хоче створити ліжко-місця для хворих на коронавірус?

Львів увійшов у третю хвилю пандемії. Цього разу вірус значно небезпечніший, ніж був раніше. Адже вражає молодих людей без супутніх захворювань. Легені «згорають» всього за кілька днів. Велика частина хворих потребує реанімації.

Саме тому було ухвалено рішення розгорнути два тимчасові шпиталі на базі 8-мої лікарні та Лікарні швидкої медичної допомоги. Це дасть змогу отримати ще 700 ліжко-місць до тих 1300, які вже зарезервовані. Ці ліжка потрібні саме там, де є реанімаційні відділення. Найближче до 8-мої лікарні була амбулаторія 4-тої поліклініки. Вона за ці вихідні виїхала з приміщень на вул. Навроцького і там вже зараз розгортають шпиталь. Найближче до Лікарні швидкої допомоги є поліклініка на Мазепи. Саме тому її і обрали. Там роботи розпочались вже в суботу.

Хто буде керувати тимчасовим шпиталем?

Щоб уникнути будь-яких спекуляцій, керівницею тимчасових шпиталю на Мазепи, 25 призначено Катерину Похожай. Пані Катерина є діючою завідувачкою відділення цієї ж поліклініки. Вона поєднуватиме дві посади. І лише її рішення будуть виконуватись.

Чи правда, що під приводом розгортання ліжко-місць для хворих на коронавірус поліклініку закриють і виселять?

Ні, це не так!

А для чого тоді приміщення передали на баланс Лікарні швидкої медичної допомоги?

Поліклініка як була, так і залишається на Мазепи, 25. Вона як була, так і залишається і буде комунальною міською поліклінікою! Жодного рішення про закриття поліклініки не ухвалювалось і не планується ухвалювати. Рішення про постановку на баланс приміщення зроблено, щоб лікарня швидкої допомоги, на базі якої розгортають тимчасовий шпиталь, юридично мала змогу розпочати роботи і могла підводити кисень та готувати палати.

Чи правда, що медичних працівників звільнять, а мешканці району не матимуть, де обслуговуватись?

Жодного медика не буде звільнено. Всі працівники, зокрема сімейні лікарі, працюватимуть. Всі їхні декларації, що підписані з мешканцями в межах пакету з НСЗУ, залишаються діючі. В цьому плані нічого не змінюється. Єдина незручність, яка може виникнути на час розгортання нових ліжко-місць – це те, що кабінети прийому сімейних лікарів можуть змінити локацію. Але маємо говорити відверто, сьогоднішня ситуація – це фактично стан надзвичайної ситуації. Всі поліклініки і всі медичні заклади на цей час переорієнтовують свою діяльність на лікування ковідних хворих – лікарня на Орлика, Симоненка, Навроцького тощо.

Що буде, якщо не розгорнути шпиталь на Мазепи, 25?

Львів втратить можливість отримати від 150 до 300 ліжко-місць. Залежно від методики підведення кисню. Чи є їх де компенсувати? Ні, немає. Хтось скаже, що це неправда.

Але ж саме через потребу в реанімації більшу частину хворих везуть у 8 лікарню і лікарню швидкої медичної допомоги. Саме близькість до реанімації має найбільше значення у цій боротьбі.

І ще одне.

А кого лікуватимуть на цих ліжко-місцях?

Львів'ян!

Дякую кожному лікарю, який в цих складних умовах рятує життя», – написав Андрій Москаленко.

Наприкінці зазначимо, що у місті Львові є значна кількість лікувальних закладів, які підпорядковані Міністерству оборони України. Наразі відсутня інформація про те, що влада міста Львова або Львівської області зверталася до Міністерства оборони із проханням задіяти частину ліжкового фонду цих лікувальних закладів для боротьби із COVID-19 у місті Львові.

Також відсутні повідомлення про те, що міська влада Львова намагається закупити препарати, які показали свою ефективність у боротьбі із COVID-19 в окремих країнах світу, наприклад США та Японії.

comments powered by HyperComments