«Львівелектротранс» не знайшов постачальника на 50 електробусів

Четвер, 28 січня 2021, 08:33
За новий електротранспорт планували заплатити не більше 330 мільйонів гривень, а надійти електробуси мали до 31 грудня 2023 року.
«Львівелектротранс» не знайшов постачальника на 50 електробусів

ЛКП «Львівелектротранс» не знайшло постачальника на 50 нових електробусів – про це повідомили на сторінці громадської організації «Львів’яни за електротранспорт» в соціальній мережі «Фейсбук» із посиланням на оголошення про тендер № UA-2020-10-01-004028-c у системі публічних закупівель «Прозорро».

Тендер із закупівлі 50 нових електробусів був оголошений ЛКП «Львівелектротранс» 1 жовтня 2020 року. Півсотні електричних автобусів оцінили в 330 мільйонів гривень, отож вартість одного електробуса мала бути не більше 6,6 мільйонів гривень або біля 200 тисяч євро. У ГО «Львів’яни за електротранспорт» зазначають, що 200 тисяч євро – це вартість українського тролейбуса у пристойній комплектації. Що ж до єдиного електробуса, який зараз перебуває на балансі ЛКП «Львівелектротранс», то його під час тендеру у 2015 році придбали за ціною біля 300 тисяч євро.

Відповідно до тендерної документації, постачання півсотні електричних автобусів до тролейбусного депо ЛКП «Львівелектротранс» планувалося протягом 3-х років – до 31 грудня 2023 року. Передбачалося, що виробник отримуватиме аванс у розмірі 30% протягом 30 днів із дати виставлення рахунку, а далі 60% від вартості техніки буде виплачено після постачання товару, а останні 10% - після введення транспорту в експлуатацію.

Як зазначають у ГО «Львів’яни за електротранспорт», тендером із постачання електробусів цікавилося принаймні дві компанії – це «SENSO DYNAMICS LLC» із США та ТзОВ «СНУП «Електронтранс» зі Львова – ці компанії подавали скарги на зміст тендерної документації. Проте у підсумку тендер так і не відбувся – 14 січня 2021 року тендерний комітет ЛКП «Львівелектротранс» повідомив про скасування закупівлі через подання для участі в тендері менше двох пропозицій.

У громадській організації зазначають, що ЛКП «Львівелектротранс» – планово збиткове підприємство, отож невідомо із яких джерел планувалося залучити фінансування на закупівлю електробусів. Тому оголошення про тендер було більше схоже на піар-хід керівництва міста.

На світлині – електробус «Електрон» Е191. Автор фото – Святослав Нейгауз.
 

comments powered by HyperComments