У Львові на Личаківському цвинтарі зводять пам’ятник композитору Мирославу Скорику

Понеділок, 18 січня 2021, 14:37
Меморіал композитору планують завершити до річниці смерті митця на місці його поховання
У Львові на Личаківському цвинтарі зводять пам’ятник композитору Мирославу Скорику

У Львові на Личаківському цвинтарі розпочалося спорудження пам’ятника видатному сучасному українському композитору класичного жанру, Герою України Мирославу Скорику. Планується, що спорудження меморіалу буде завершено до річниці смерті митця. Цей меморіал розміститься на місці поховання Мирослава Скорика. Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Спорудження пам’ятника на могилі свого чоловіка ініціювала дружина Мирослава Скорика, проректора із питань науки Національної музичної академії Україні імені П.І. Чайковського, докторка мистецтвознавства, професор Адріана Скорик. Цей проект підтримав голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Для будівництва пам’ятника на могилі композитора із обласного бюджету в 2020 році було витрачено 700 тисяч гривень. Загальна вартість – 1 мільйон 385 тисяч гривень. Відтак на могилі видатного сучасного композитора, відповідно до проекту, буде розташовано скульптуру «Плакальниця».

«Скульптура – це зажурена дівчина, яка тужить та плаче, бо митець покинув цей світ. Схожий образ можна побачити на могилі видатного польського композитора Фредеріка Шопена на одному із найвідоміших кладовищ Парижа – Пер-Лашез. Саме на могилі цього композитора за рік до смерті був Мирослав Скорик з дружиною. Тоді йому дуже сподобався цей меморіал, тому вирішили відтворити цей образ», – зазначив керівник проекту Зіновій Юпин.

Наразі уже виконали всі роботи з вапняку, встановили постамент, виготовили необхідні елементи з вапняку. Невдовзі розпочнуть виготовлення моделі «Плакальниці» та бронзового барельєфу.

На спорудження пам’ятника Мирославу Скорику 10 листопада 2020 року було оголошено тендер, який провело Управління капітального будівництва Львівської ОДА. У результаті аукціону переміг ФОП Дума Орест Богданович, із яким було підписано відповідну угоду. Завдяки проведенню відкритого тендеру в системі у системі публічних закупівель «Prozorro» на спорудженні пам’ятника вдалося зекономити біля 200 тисяч гривень.

Зазначимо, що за ініціативи Адріани Скорик та колективу Львівської національної філармонії при підтримці Львівської ОДА, львівській філармонії присвоїли ім’я Мирослав Скорика. Під час відзначення Дня Незалежності України Президент Володимир Зеленський анонсував заснування державної премії імені Мирослава Скорика, яка буде вручатися за вагомий внесок в розвиток українського музичного мистецтва.

Фото – прес-служба Львівської ОДА.

comments powered by HyperComments