У Львові встановили 4-метровий дідух, символ Різдва (ФОТО)

Валерій ШМАКОВ  |  Середа, 6 січня 2021, 17:03
Різдво у Львові традиційно розпочалося з винесення та встановлення головного дідуха міста.
У Львові встановили 4-метровий дідух, символ Різдва (ФОТО)

Цьогоріч давній символ Різдвяних свят має свої особливості: його висота — близько 4 метрів і складається зі 120 маленьких дідухів. Як і в попередні роки, його підготували майстри Музею народної архітектури та побуту ім. Кл. Шептицького.

Святкова хода розпочалась на пл. Ринок. Мер Львова Андрій Садовий разом з депутатами, військовими та медиками під супровід колядок вирушили на площу Яворського, де було встановлено головного дідуха міста. З собою учасники процесї несли маленькі дідухи. Андрій Садовий додав свій сніп в сплетіння колосків великого дідуха.

Сьогодні кожна родина збереться на Святу вечерю, щоб у тісному колі зустріти з молитвою народження Божого сина. Просити для Богородиці заступництва та миру для України. Як оцей сніп збіжжя дбайливо обплетений, щоб жодна стеблина не загубилася, так і кожна людина має бути шанована в родині та громаді”, - зазначили організатори дійства.

За словами Андрія Садового, зважаючи на карантин, винесення дідуха відбувається без великої юрби і дітей. Проте, разом з військовими і медиками.

«Дідух до хати — вся нечисть з хати! Наш Дідух — це наша єдність. Коли ми разом — ми велика сила. Різдво — це особливе свято для всіх нас. Ми очікуємо чуда, народження Ісуса Христа, очікуємо більшої любові, радості. Але ми повинні пам’ятати, що джерелом любові і радості є кожен з нас. Давайте відкривати наші серця і наповнювати цей світ любов’ю. Дай, Боже, нам всім мудрості і здоров’я", — сказав Андрій Садовий.

Опісля для всіх присутніх виступали гурт KURBASY, колядники товариства «Лемківщина» та Львівський муніципальний хор «Гомін». Також міський голова частував колядників пампухами.

comments powered by HyperComments