На Львівщині іще понад два десятки амбулаторій отримали комплекти обладнання для телемедицини

Середа, 23 грудня 2020, 17:26
Загалом в області придбали 254 комплекти телемедичного обладнання для сільських амбулаторій
На Львівщині іще понад два десятки амбулаторій отримали комплекти обладнання для телемедицини

Сьогодні іще 21 сільська медична амбулаторія у Жовківському та Самбірському районах отримала комплекти для телемедицини – загалом Львівська область витратила понад 25 мільйонів гривень субвенції із державного бюджету для закупівлі 254 комплектів телемедичного обладнання. Щоб кожна амбулаторія отримала такі комплекти, співфінансування із місцевих бюджетів становить 10%. Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Сьогодні комплекти для телеметрії та телемедичного консультування отримали ті медичні заклади, для яких місцева влада передбачила таке співфінансування. Комплекти урочисто передали заступники голови Львівської ОДА Іван Собко та Юрій Холод.

«До кінця року стовідсотково всі амбулаторії сімейної медицини отримають комплекти. Обласний бюджет дофінансував півмільйона на цю мету, аби всі мали змогу отримати сучасні пакети телемедицини.

Не всі території дали співфінансування. Але втратити таку цільову субвенцію ми не мали права. Це була наша деражавницька позиція, аби сімейним лікарям помогти працювати у сучасних умовах.

На жаль, до тих, хто не дав спіфінансування, входять і доволі профіцитні громади.  Ми ефективно освоїли державну субвенцію і результативно закрили це питання», – наголосив Іван Собко.

У програмно-апаратний комплекс для телеметрії та телемедичного консультування входять портативний електрокардіограф, вимірювач артеріального тиску, пульсоксиметр, спірометр, безконтактний термометр, дерматоскоп, цифрова оглядова камера та планшет для зберігання та передачі даних.

Зазначимо, що телемедицина – це напрям медицини, а саме комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями (у випадках, коли відстань є критичним чинником, наприклад, в сільській місцевості). Повідомленнями обмінюються лікарі між собою. Так лікарі первинної ланки мають можливість швидко отримати фахову консультацію вузькопрофільних колег. Зараз на Львівщині консультації в форматі «лікар – лікар» можна отримати у сфері пульмонології, ендокринології, дерматології, педіатрії тощо.

comments powered by HyperComments