Сьогодні на площі Ринок відкривають Музей історії Львова

Понеділок, 21 грудня 2020, 12:32
21 грудня у Львові за адресою пл. Ринок, 4, у славетній «Чорній кам’яниці» відкривається нова музейна установа, яка входить до складу Львівського історичного музею
Сьогодні на площі Ринок відкривають Музей історії Львова

У понеділок, 21 грудня 2020 року у славетній «Чорній кам’яниці» на площі Ринок, 4 відкривається «Музей історії Львова». Цей музей має одинадцять тематичних зон, присвячених історії адміністративно-політичного і культурного центру Галичини. Про експозицію Музею історії Львова, а також про процес її створення розповів журналістці інформаційного агентства «Гал-інфо» Марії Крючковій директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.

За словами Романа Чмелика, «Чорну кам’яницю» Львівський історичний музей реставрував протягом трьох років. На реставрацію пішли кошти великого гранту Посольського Фонду США зі збереження культурної спадщини. Цей грант, щоправда, передбачав тільки реставрацію фасаду, археологічні розкопки у подвір’ї, ремонт офіцини, реставрацію вікон та дверей, часткову заміну покриття даху, реставрацію пам’яток кам’яної скульптури  і облаштування  з них лапідарію.

«Ми вирішили зробити ремонт на інших трьох поверхах, оскільки там його не робили майже сто років, і в цьому приміщенні відродити Музей історії міста Львова. Такий музей був створений у 1893 році, а відозва про його заснування була підписана 22 грудня 1892 року. 

Тодішній музей створювався у структурі архівів Львова, а «орну кам’яницю»для цього музею місто придбало лише у 1926 році. Такий музей потрібен у Львові і він є на часі в контексті здійснення сьогодні реформи самоврядування в Україні. Якщо ми подивимося на великі європейські  міста, то ми бачимо, що так чи інакше кожне з них має музей своєї історії»,а – розповідає Роман Чмелик.

Щодо експозиції, яка представлена у Музеї історії Львова, то відлік починається від першої літописної згадки про місто у 1256 році.

«Ми пропонуємо ознайомитися з макетом, на якому наочно видно, як місто виглядало у XIII сторіччі. Відомо, що Львів набув магдебурзького права у 1356 році, з цього моменту він починає розвиватися як міський організм. У наступних залах можна довідатися як це місто функціонувало, якою була в той час структура влади,  представлені певні символи міста – унікальні міські печатки, символічні ключі від міста і подушка, на якій подавалися ці ключі, ланцюг президента. До речі, всі ці музеалії  Львівський історичний музей кожного разу позичає на інавгурацію голови міста», – каже музейник.

У експозиції Музею міста Львова також представлено матеріали про ремісничі цехи, які працювати в місті, а також про зовнішню та внутрішню торгівлю. Експозиція демонструє наше місто, як полікультурне і багато релігійне.

«Лівів – це унікальне місто, яке було резиденцією трьох митрополитів: римо-католицького, греко-католицького і вірменської католицької церкви. Як місто трьох митрополитів, воно заслуговує на те, щоб показати представництво усіх цих гілок християнства.

Також у Львові надзвичайно активною була єврейська громада, тому відображаємо і її діяльність. Ми хотіли також показати Львів як інтелектуальний центр певного регіону протягом століть. Тому досить широко представлено культурне, освітнє, спортивне і громадське життя Львова.  Рівно ж у нашому музейному наративі присутні початки розвитку промисловості у Львові у ХХ столітті», – наголошує керівник Львівського історичного музею.

Роман Чмелик розповідає про окремі експонати, які мають привертати особливу увагу екскурсантів. Зокрема, це панорама Львова ХVIII століття –  це можливість побачити зображення старого міста яке вже не існує.

«Ця панорама довжиною 8 м 25 см і шириною 3 м 25 см є надзвичайно вражаючою. У такому обсязі  після реставрації і в гарному обрамлені вона експонується вперше. Без сумніву, вона буде домінуючим акцентом у залі», – каже музейник.

Серед експонатів також прекрасна барокова скульптура ХІІІ століття, котра зображає Архангела Михаїла, який списом вражає Сатану.

«Транспортувати іі було надзвичайно складно, тому що вона велика і важить понад півтонни. Підняти її на потрібний поверх у будівлі ХVI сторіччя було для нас одним з найбільш складних логістичних завдань», – згадує Роман Чмелик. і додає, що викликом інтелектуального характеру був вибір експонатів для Музею історії Львова із понад 400 тисяч одиниць зберігання, які є у колекції Львівського історичного музею, які б найбільш якісно, повно і цікаво розкривали тему історії Львова. Роман Чмелик зазначає, що збір експонатів Львівського історичного музею почався 127 років тому у 1893 році.

«Всі ці пам’ятки нагромаджувалися поступово, над цим працювали багато поколінь музейників, реставраторів, тому це є заслугою сотні людей, які працювали протягом попереднього століття. Але і зараз ми дуже активно співпрацюємо з різними організаціями, інституціями, приватними особами, які передають нам свої пам’ятки і поповнюють наші колекції. У першому залі можна побачити археологічні пам’ятки, які були викопані під час різних розкопок у Львові і багато з яких нам передала Рятівна археологічна служба. Також на експозиції можна буде ознайомитися з пам’ятками які належали нашому герою, який загинув на сході України у російсько-українській війні – Василю Сліпаку. Ці пам’ятки передала нам його родина», – каже музейни.

Щоб привабити екскурсантів до нового музею Львівський історичний музей планує співпрацювати зі школами, а також заохочувати родини до відвідування музею.

«Ми досить часто робимо змінні виставки, на які буде цікаво подивитися разом з цілою сім’єю. Зрештою, ми маємо заохочувальну програму, на кшталт сімейного квитка. Тобто, родина з трьох чи чотирьох осіб, яка завітає до нашого музею, може придбати сімейний квиток, що є дешевше, ніж це були би поодинокі відвідувачі», – розповідає Роман Чмелик.

Зазначимо, що Львівський історичний музей окрім «Чорної кам’яниці», розмістив свою експозицію іще у трьох будинках на площі Ринок. Все це – пам’ятки архітектури національного значення – палаццо Бандінелі, Чорна Кам’яниця та кам’яниця Корнякта. У минулі роки Львівський історичний музей щороку відвідувало по більш ніж 400 тисяч екскурсантів. Цього року через карантин їх було біля 120 тисяч.

comments powered by HyperComments