Сьогодні кам’яниця Стецкевичів на Замарстинові може отримати статус пам’ятки архітектури

Середа, 16 грудня 2020, 09:12
Йдеться про історичний будинок на околиці Львові Голоску на вулиці Замарстинівській, 213
Сьогодні кам’яниця Стецкевичів на Замарстинові може отримати статус пам’ятки архітектури

Сьогодні питання збереження вілли Стецкевичів, яка знаходиться на околиці міста Львова за адресою вул. Замарстинівська, 213, буде розглядати на своєму засіданні консультативна рада, яка діє при  обласному Департаменті архітектури та розвитку містобудування. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної державної адміністрації.

Кам’яниця на вулиці Замарстинівській у Львові у свій час належала подружжю львівських меценатів Стецкевичів і є однією з найкрасивіших вілл цієї околиці. Ця будівля мала статус пам’ятки архітектури місцевого значення і мала охоронний номер 2439. Цей статус був наданий розпорядженням Представника Президента України №101 від 12.03.1993 р. Проте Львівський окружний адміністративний суд на вимогу теперішніх власників прийняв суперечливий висновок: будинок номер 213 на вул. Замарстинівській у первісній обліковій документації 1993 року помилково вказаний як Народний дім, який, насправді, має № 219.

За словами Голови ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрія Салюка, консультативна рада розгляне всю необхідну облікову документацію щодо кам’яниці Стецкевичів і вирішить, чи може вона бути скерованою у Мінкультури на включення пам’ятки до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

«Це ненормально, щоб суд вказував, що є пам’яткою, а що не є. Цим повинні займатися фахівці, архітектори, пам’яткоохоронці. Виявивши помилку у документації на пам’ятку, в межах повноважень судді – скерувати запит до фахівців, щоб ті пояснили, чи є будівля цінною. Тому я ініціював, щоб консультативна рада ще раз окремо розглянула питання вілли по вулиці Замарстинівській, 213, і вдячний колегам, які підтримали мене і допомогли зібрати всю необхідну документацію», – каже Андрій Салюк.

Внесення пам’ятки до Державного реєстру нерухомих пам’яток України зупинить маніпуляції щодо статусу кам’яниці Стецкевичів, забезпечить їй захист Законом України «Про охорону культурної спадщини» і скасує плани власників щодо перебудови чи руйнування будівлі.

Про наміри зберегти історичний будинок наприкінці листопада заявляла і міська рада Львова, яка, щоправда, ще в 2018 році дозволила ТОВ «Львів-Інвест-Груп» розробити проект землеустрою щодо відведення ділянки (0,2530 га) на вулиці Замарстинівській, 213 для будівництва багатоквартирного житла.

Водночас, днями потрібну кількість підписів (518 з 500 потрібних) зібрала електронна петиція до Львівської міської ради, яку подав Василь Гаврилишин. Автор наголошує на потребі збереження вілли Стецкевича і також наголошує на його цінності. Відтак петицію мусить розглянути і міська рада Львова.

«Кам'яниця є однією із найстарших та найкрасивіших на Голоску. Цей дім належав подружжю львівських меценатів Стецкевичів. Донедавна будинок був пам'яткою архітектури, але за рішенням суду втратив цей статус. Будинок збираються знести під забудову. Це знакове місце для нашої громади можна перетворити на музей чи інший громадський простір», – йдеться у електронній петиції, яку подав Василь Гаврилишин.

У жовтні 2020 року ситуацію із будинком Стецкевичів прокоментувала львівському інтернет-виданню «Твоє місто» очільниця львівського міського Управління охорони історичного середовща Лілія Онищенко-Швець. Вона розповіла, що у грудні 2019 року був суд, який прийняв рішення про скасування розпорядження про внесення тієї будівлі до переліку пам’яток, але вилучити пам’ятку з цього списку можна лише за рішенням Мінкульту. 

«Будинок на вулиці Замарстинівській, 213 внесли у перелік пам’яток у 1993 році, там було написано, що це Народний дім. У 2019 судовий позов до Львівської ОДА подала «Львів-Інвест-Груп» про скасування розпорядження про внесення будівлі до переліку пам’яток. Суд задовольнив прохання. Але вилучити пам’ятку місцевого значення можна лише наказом Мінкультури», – пояснює вона.

Лілія Онищенко каже, що такого наказу Мінкульту не бачила, і що Львівська міськрада регулярно подає запити про вилучені чи внесені пам’ятки. 

«Якщо він був, то нам його ніхто до відома не довів. На сайті ЛМР це є пам’ятка. І рішення Львівського окружного адміністративного суду ми взяли із сайту, нам область не повідомила про нього і апеляції вони, вочевидь, не подали», – каже Лілія Онищенко.

«Тішить, що у справі збереження історичного Львова ми з міською радою є однодумцями. На завтра ми скликали консультативну раду, і питання вілли на Замарстинівській для нас є дуже важливим. Сподіваємося на всебічний та об'єктивний фаховий аналіз експертів. І в разі, якщо вони приймуть рішення запустити процес внесення її до Державного реєстру, скеруємо розроблену облікову документацію в Міністерство культури», – пояснює фахівець управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Ганна Харун.

Автор фото – Віктор Гальчинський.

comments powered by HyperComments