Чиновники кажуть: на Львівщині покращилася епідемічна ситуація із COVID-19

Вівторок, 8 грудня 2020, 13:33
Такі заяви пролунали сьогодні на традиційному брифінгу з питань боротьби із коронавірусом, який відбувся у Львівській обласній державній адміністрації.
Чиновники кажуть: на Львівщині покращилася епідемічна ситуація із COVID-19

Чиновники від охорони здоров’я Львівщини звітують – в регіоні дещо покращилася ситуація із захворюваністю на коронавірусну хворобу. Зокрема на Львівщині припинився пік зростання кількості виявлених випадків інфікування та зменшилась кількість «ковідних» пацієнтів у стаціонарах. Певний період кількість хворих у лікарнях не опускалася нижче за 2 тисячі, зараз цей показник на рівні – півтори тисячі. Про це говорили на сьогоднішньому брифінгу у Львівській ОДА.

Фахівці кажуть – на Львівщині припинився вибухоподібний ріст чисельності хворих на COVID-19.

«Півтора місяці назад вийшов спільний наказ департаменту охорони здоров’я та лабораторного центру, який зняв всі обмеження стосовно обстеження на ПЛР вперше тих людей, які мають клінічні ознаки хвороби.

Тобто, якщо людина має ознаки захворювання чи тест ІФА є позитивний, таких людей закликають прийти зробити тест ПЛР.  Стосовно надходжень зразків – у суботу їх було 180, але у четвер, для прикладу, понад 2 тисячі. Кількість зразків, які надходять для лабораторного дослідження, зменшилась. Схоже на те, що ситуація на Львівщині трохи стабілізувалась, щоправда невідомо чи надовго», – зазначила під час брифінгу керівник ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Наталія Іванченко.

На Львівщині також активно працюють над збільшенням «ковідних» ліжкомісць, забезпечених киснем.

«На 3645 ліжок, які призначені для пацієнтів із COVIDом, в нас 65% зараз є забезпечені кисневими точками, серед яких: апарати штучної вентиляції легень та кисневі концентратори», – розповіла заступник директора обласного Департаменту охорони здоров’я Ірина Шурпяк.

Також на брифінгу йшлося про ситуацію із захворюваність на COVID-19 серед дітей на Львівщині. Наталія Іванченко зазначила, що кількість дітей, які нездужають на COVID-19 зараз є дещо більшою, а ніж у травні – липні 2020 року.

««На Львівщині цей відсоток є нижчий, аніж по Україні, проте в області він становить від 3,5 до 5 %. Якщо на початках ми говорили, що це 1 – 3 дитини, які були госпіталізовані у Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню, то починаючи, приблизно від кінця травня, Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ» постійно має на лікуванні від 15 до 20 дітей з коронавірусом», – зазначила Наталія Іванченко.

Інфекціоністка додала, що декілька дітей проходили лікування у відділеннях реанімації, що свідчить про випадки важкого перебігу захворювання. Також зросла кількість дітей, які лікуються від коронавірусу амбулаторно.

«Діти хворіють незалежно від віку, найменшій дитині було 30 днів. На щастя в області немає летальних випадків від коронавірусу серед дітей, проте в Україні були такі поодинокі випадки», – зазначила Наталія Іванченко.

Додамо, що на сьогодні у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «ОХМАТДИТ» лікують 17 маленьких пацієнтів.

Загалом за даними Львівської ОДА в області на стаціонарному лікуванні COVID-19 перебуває 1569 пацієнтів. Найбільше пацієнтів із COVID-19 лікується у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова – 237 пацієнтів, у Львівському обласному госпіталі ветеранів воєн та репресованих імені Юрія Липи – 144 пацієнти та у Новояворівській районній лікарні № 1 імені Юрія Липи – 99 пацієнтів. У реанімаційних відділеннях лікується 143 «ковідних» пацієнти, із них на апаратах штучної вентиляції легенів – 40 пацієнтів.

Загалом на Львівщині виявлено  50787 випадків COVID-19, в тому числі 612 випадків за минулу добу, від коронавірусної інфекції одужало уже 33862 особи, в тому числі 587 осіб – за минулу добу. Кількість летальних випадків, пов’язаних із коронавірусом – 1383, в тому числі 10 осіб померло за минулу добу.

По Львову ситуація (за інформацію прес-служби Львівської міськради) виглядає наступним чином: загалом виявлено 22470 випадків COVID-19, в тому числі 447 випадків за минулу добу, одужало 14936 львів’ян, 650 львів’ян померло від коронавірусу. Станом на сьогоднішній ранок на стаціонарному лікуванні COVID-19 у комунальних лікарнях Львова перебуває 529 осіб, із них наявність коронавірусу підтверджено у 352. За останню добу поступило 40 осіб, виписано – 56.

comments powered by HyperComments