Проводжали оплесками: у Львові попрощались з режисером Романом Віктюком (ФОТО)

Валерій ШМАКОВ  |  Вівторок, 24 листопада 2020, 13:05
У Першому театрі, що на вулиці Гнатюка у Львові, театрі – із якого починав свій творчий шлях Роман Віктюк, попрощались із великим режисером.
Проводжали оплесками: у Львові попрощались з режисером Романом Віктюком (ФОТО)

Провести Маестро в останню путь прийшли представники місцевої влади, театральної сфери, колеги-режисери, актори та поціновувачі творчості.

"Два роки тому, коли Роман Григорович був у Львові та ми із ним відкривали театральний сезон, ми разом вітали колектив із балкону та кілька днів провели у розмовах, обговорюючи ідею майбутнього спільного проекту. Він давно розмірковував про спільну роботу, шукав вільну прогалину у своєму графіку, аби присвятити час. Проект, на жаль, ми не встигли реалізувати. В тому сумі, який ми нині відчуваємо, проглядається багато роздумів, що насправді Роман Віктюк таки повернувся. Він повернувся і до України, і до Львова, уже назавжди. Ми не дали йому більшої реалізації в Україні. В цьому також є певна провина і наша. Він на це не ображався, ми не раз про це із ним говорили”, - наголосив генеральний директор-художній керівник Львівського національного театру опери та балету Василь Вовкун.

Він надзвичайно любив Україну, повсякчас переходив на українську мову, завжди ідентифікував себе українцем.

“Але шкода, що він не залишив свого таланту на українській сцені. Він мав плани щодо цього, але разом із тим боявся, що його знову не зрозуміють, що він знову відчує ті рефлексії, які уже були колись, а вони не завжди були приємні. Не кожен знає, що він не з власної волі переїхав до Москви. Очевидно, що він мріяв реалізуватись на українській сцені. Він ніколи не стояв осторонь подій в Україні. Починаючи із Помаранчевої революції, він завжди підтримував українців. Він давав різку оцінку Путіну та його режиму. І завжди закликав українців не боятись”, - наголосив Василь Вовкун.

Після промов театралів та можновладців труну з тілом Романа Віктюка винесли з театру під бурхливі оплески, вигуки "Браво, Маестро!" та пісню “Show must go on” рок-гурту Queen. Молитовний чин здійснили у церкві святого Андрія. Поховали Віктюка на Личаківському кладовищі у родинному гробівці поруч із батьками на полі №70.

Нагадаємо, Роман Віктюк помер 17 листопада від ускладнень коронавірусу.

Довідка:

Роман Віктюк народився у Львові 28 жовтня 1936 року. Після закінчення школи він поїхав навчатися до Державного інституту театрального мистецтва в Москві, а згодом повернувся до Львова, де у театрі працював актором.

Віктюк захопився режисурою та працював у багатьох містах СРСР, зокрема у Таллінні, Одесі, Києві, Рязані тощо. А у 1991 році він створив у Москві власний «Театр Романа Віктюка», де був головним режисером і художнім керівником. Нагороджений званням Народного артиста України у 2006 році та Народного артиста Росії у 2009 році.

comments powered by HyperComments