Садовий розкритикував ідею створення у Львові тимчасового «ковідного» госпіталю на «Арені Львів»

Середа, 11 листопада 2020, 16:45
Мер Львова вважає, що додаткові ліжка область повинна розгорнути, примустімо, на базі Львівської обласної клінічної лікарні

Сьогодні, виступаючи в ефірі радіо «Львівська хвиля», мер Львова Андрій Садовий розкритикував ідею створення тимчасового «ковідного» шпиталя на «Арені Львів» і порадив створювати нові «ковідні» ліжка на базі Львівської обласної клінічної лікарні. Ці месиджі традиційно ретранслювала прес-служба Львівської міської ради.

«Я собі це складно уявляю. Взагалі, стадіон – це державна власність. Є в нас обласна лікарня. Там є лише 40 ковідних ліжок. Ця лікарня може прийняти 800 пацієнтів. То можна було б розгорнути там зараз хоча б 250 − 300 ліжок –  це вже би дало великий плюс.

Чесно кажучи, я не до кінця розумію логіки робити це на стадіоні. Розумію, Іспанія, Італія — у них немає достатньої кількості медичних ліжок, а у нас вони залишилися від радянської медичної системи. Тому треба цей ресурс використати. Це буде набагато дешевше, ніж «з нуля» вибудовувати все на стадіоні. Я не відкидаю цей варіант у наступному році, але давайте спочатку використаємо той ресурс, який у нас вже є. Я знаю, що відкриваються додаткові ліжка у Винниківському госпіталі. Корпус на Бой-Желенського передають Центру легеневого здоров’я, оскільки він уже заповнений. А от обласна лікарня – для мене це загадка. Як така велика потужна лікарня має лише 40 ліжок?», – заявив Андрій Садовий, а далі вирішив вихваляти Клінічну лікарню швидкої медичної допомоги міста Львова, яка знаходиться у комунальній власності міста.

«У нашій лікарні швидкої допомоги ми сьогодні маємо 300 ліжок, і ще понад 300 розгортаємо — будемо мати понад 600. Фактично, обласна лікарня мала б обслуговувати область, а міська – місто. Насправді, у нашу лікарню дуже багато везуть з області людей. Але ми ж всі українці, повинні допомагати», – додав Андрій Садовий, і, як завжди, допустив маніпуляції фактами, які завжди були йому притаманні. Річ у тім, що саме медичні заклади обласного підпорядкування першими почали приймати «ковідних» пацієнтів, в тому числі це робила спеціалізована Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня. Що ж до Львівської обласної клінічної лікарні, то ця лікарня надає пацієнтам спеціалізовану медичну допомогу різного профілю – нефрологічного, кардіохірургічного і перепрофільовувати цю лікарню для лікування лише COVID-19 просто недоцільно.

Зауважимо, що заступник керівника Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігор Берник, який на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» систематично публікував інформацію про ситуацію із COVID-19 на Львівщині і в інфекційній клінічній лікарні неодноразово відзначав у своїх постах, що влітку цього року більшість пацієнтів Львівської обласної інфекційної лікарні – це саме мешканці міста Львова.

Для прикладу, станом на ранок 5 серпня 2020 року у Львівській обласній інфекційній клінічній лікарні, за даними Ігоря Берника, перебувало 203 «ковідних» пацієнти, із яких 114 (56,15%) – мешканці міста Львова, а 89 – мешканці районів і міст Львівщини.
 

comments powered by HyperComments