Львів знову потрапив у «помаранчеву» карантинну зону

П'ятниця, 2 жовтня 2020, 10:05
Садовий у своєму виступі на підконтрольному радіо «Люкс FM» поставив під сумнів доцільність поділу на карантинні зони
Львів знову потрапив у «помаранчеву» карантинну зону

Відповідно до учорашнього рішення, прийнятого на рівні Державної комісії із техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, Львів повернувся у «помаранчеву» карантинну зону – до цього він перебував у «жовтій» карантинній зоні. Епідемічну ситуацію, яка і спричинила потрапляння у «помаранчеву» карантинну зону на радіо «Люкс FM» коментував міський голова Львова Андрій Садовий.

«Щодня актуалізуємо кількість захворювань по місту та кількість зданих ПЛР.

Скажімо, за останню добу маємо 109 підтверджених випадків по Львову. Тому ситуація тримається впродовж останніх місяців. Таку ж маємо і по лікарнях.

Я не бачу принципової різниці між «помаранчевою» та «жовтою» зонами. Парадокс ось у чому: минулої неділі я був у Рудно, яке в «жовтій» зоні, а через дорогу – Зимна Вода, яка вже в червоній.

Це абсурд, адже люди ходять з однієї хати в іншу. Тому це все умовні речі.

Треба просто дбати про своє здоров’я. Хворіють президенти, депутати…

 Навіть сесію Верховної Ради вирішили скасувати до 20 числа. Тому краще бути в безпеці і зайвий раз не контактувати, не брати участі в масових заходах», – відзначив Андрій Садовий.

«Самопомічний» мер Львова розповів також про ситуацію із захворюваністю на COVID-19 серед посадовців Львівської міської ради.

«Якщо йдеться про заступників, керівників департаментів та управлінь, то всі здорові. Були випадки, але всі – в легкій формі.

Серед керівників комунальних підприємств теж було кілька хворих, але також перехворіли в легкій формі, вже одужали і повернулись на роботу. Декілька працівників ще хворіють, але не мають симптомів, тож просто працюють дистанційно», – заявив Андрій Садовий, але про кого саме йдеться – не уточнив.

Зауважимо, що останнім часом на Львівщині простежується тенденція до зниження приросту «активних» пацієнтів із коронавірусом – тобто кількість підтверджених випадків одужання від COVID-19 поступово наближається до кількості нових виявлених випадків цього захворювання. Це – цілком природний процес, але раніше для підтвердження одужання від COVID-19 не вистачало потужностей державних і комунальних лабораторій, які проводять ПЛР-дослідження, відповідно після того, як Міністерство охорони здоров’я скасувало обов’язковий ПЛР-тест при плановій госпіталізації і замінило його ІФА-тестом, лабораторії почали встановлювати людям одужання від COVID-19.

Про зв’язок офіційної динаміки одужання від COVID-19 і охоплення ПЛР-тестуванням свідчить наступний факт: станом на сьогоднішній ранок відсоток одужання від COVID-19 по Львівській області становить 36,51%, в той самий час відсоток одужання від COVID-19 серед медиків наприкінці вересня 2020 року перевищував 80% - одужалих медиків тестували на коронавірус в першу чергу.

comments powered by HyperComments