У Львівській опері знову йтиме балет «Створення світу»

Вівторок, 22 вересня 2020, 08:26
Театр опери і балету імені Соломії Крушельницької презентував першу прем’єру 121-театрального сезону
У Львівській опері знову йтиме балет «Створення світу»

У неділю, 20 вересня у Львівському національному театрі опери і балету відбулося поновлення балету «Створення світу» А. Петрова, який раніше був в репертуарі театру від 1972 року і неодноразово поновлювався. В основі сюжету балету – біблійна історія створення Землі, перших людей й одвічне протистояння добра і зла. Про це із посиланням на прес-службу Львівської опери написав інтернет-портал «Leopolis.news».

Нову прем’єру балету колектив  театру імені Соломії Крушельницької присвятив 90-річчю від народження художника сценографа Євгена Лисика (1930 – 1991 рр.) Саме із його оригінальними декораціями, які належать до Золотого фонду театру і відбулося поновлення балету. Ці декорації щонайкраще підкреслюють актуальність цієї вистави і в наш час, торкаючись питань про долю людства у всепоглинаючому протистоянні зі злом. Людяність, жертовність, прагнення краси, незламність духу – ці якості допомагають перемогти спокуси, ницість, духовну порожнечу.

Пам’яті Євгена Лисика у театрі присвятили ще два проєкти, а саме: виставку його сценографічних ескізів та декорацій, яку можна оглянути у фоє, а також трансляцію відеоспогадів митців, які співпрацювали із Лисиком за його життя. Відеотрансляцію можна було переглянути перед виставою у Дзеркальній залі Львівської національної опери, а записи виклали на канал театру в YouTube.

Балет «Створення світу» артистам довелося готувати у непростих умовах карантинних обмежень. Тому балет виконувався під фонограму, яку оркестр театру записав заздалегідь. До того ж, виставу презентували без антракту, що стало викликом для виконавців «Створення світу», адже твір вирізняється складністю для танцівників головних партій, які майже увесь час перебувають на сцені.

Тож балет «Створення світу» став першою прем’єрою Львівської національної опери у 121-му театральному сезоні, а також першою прем’єрою серед інших музичних театрів України, які лише розпочали новий сезон!

У прем’єрній виставі взяли участь такі артисти: Адель Кінзікеєв (Бог-Творець), Олександр Омельченко (Адам), Дарина Кірік (Єва), Андрій Михаліха (Чорт), Уляна Корчевська (Чортиця); Уляна Барна, Анастасія Бондар, Анастасія Гнатишин, Галина Горбачук (Янголи); Олег Ласка, Юрій Мартин, Мирослав Мельник, Володимир Судомляк (Оточення Чорта).

Постановники балету: хореографія: Михайло Заславський, заслужений діяч мистецтв України в редакції Германа Ісупова, народного артиста України; сценографія – Євген Лисик, народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка; балетмейстер капітального поновлення – Сергій Наєнко, заслужений артист України; художник капітального поновлення – Тадей Риндзак, народний художник України; костюми капітального поновлення – Оксана Зінченко, заслужена художниця України; диригент капітального поновлення – Юрій Бервецький, заслужений артист України.

Повторний показ прем’єрної вистави відбудеться 27 вересня 2020 року, початок о 18:00. Глядачі можуть придбати квитки у касах театру та онлайн за посиланням.

comments powered by HyperComments