У комунальних автобусах Львова нарешті можна буде розрахуватися без готівки

Четвер, 17 вересня 2020, 18:05
Обладнання мають на вихідних встановити на автобуси, що курсують на маршруті № 3а, працюватиме воно із 22 вересня
У комунальних автобусах Львова нарешті можна буде розрахуватися без готівки

У Львові нарешті починають впроваджувати безготівкову оплату проїзду в комунальних автобусах – це відбувається через 3 роки після того, як безготівкові розрахунки за проїзд впровадили в електротранспорті. Наразі без готівковою оплатою проїзду можна буде скористатися із 22 вересня в автобусах маршруту №3а, який обслуговує Львівське комунальне АТП № 1. Про новацію повідомив начальник Управління транспорту ЛМР Орест Олеськів. Він обіцяє, що відповідне обладнання в автобусах маршруту № 3а буде встановлене на цих вихідних.

«Зараз місто співпрацює з компаніями «Easypay» і «Jetbeep» щодо можливості запровадження електронної оплати за проїзд у комунальних автобусах. Цей сервіс вже два роки працює в електротранспорті і дає змогу розрахуватися за допомогою мобільного додатку «Easywаllet», включивши bluetooth.

В автобусах цей сервіс буде працювати трохи по-іншому. Пристрій для оплати буде лише поруч з водієм, враховуючи те, що в автобусах немає контролерів і контролювати оплату може лише водій транспорту.

Отож, щоб оплатити в такий спосіб необхідно буде зайти через передні двері, приставити свій телефон з включеним bluetooth до давача, який буде біля водія, і здійснити оплату. Оплата буде здійснюватися автоматично, і, фактично, миттєво. Про здійснення оплати будуть інформувати відповідні світловий і звуковий сигнали. Вони будуть інформувати пасажира і водія одночасно. Також, якщо оплата не пройде, це теж буде повідомлятися відповідними сигналами», – розповідає Орест Олеськів. Він каже, що нову систему уже протестували у ЛК АТП № 1 і вона добре працює, отож в тестовому режимі її запроваджуватимуть у автобусах маршруту № 3а, який поєднує центр міста із ТРЦ «Кінг Крос Леополіс».

«На маршруті №3а працює 15 автобусів. Монтаж відповідних давачів для здійснення безготівкової оплати плануємо здійснити на цих вихідних, а вже з вівторка, 22 вересня, на завершення Європейського тижня мобільності, введемо цю послугу в дію для пасажирів.

Якщо все буде добре, то запровадимо таку можливість на всьому комунальному транспорті», – додав посадовець.

Зауважимо, що пропонована система – це і близько не той «електронний квиток», який Андрій Садовий обіцяє містянам уже майже 10 років. Це «ерзац» електронного квитка. Щодо справжнього «електронного квитка», то хоча кредит на нього ЛКП «Львівавтодор» отримав іще восени 2016 року, тендерні процедури не без локальних скандалів завершилися лише цього року. Як встановила «Справжня Варта», наразі закуповуються офісні меблі для підрозділу ЛАД, який працюватиме із користувачами «е-квитка» на вулиці Горбачевського. Зауважимо, що багаторічного керівника відділу автоматизованої оплати проїзду Сергія Журбенка, який займався проблематикою е-квитка із 2014 року звільнено із займаної посади.
 

comments powered by HyperComments