У Львові проводяться Дні природної спадщини

Четвер, 17 вересня 2020, 15:11
Серія заходів, які триватимуть до 31 жовтня цього року, буде присвячена Арнольду Рерінгу – творцю міських парків міста Львова
У Львові проводяться Дні природної спадщини

Сьогодні у Львові розпочалися «Дні природної спадщини», які триватимуть до 31 жовтня поточного року. Це серія краєзнавчих публічних заходів, приурочених до 180-річчя з дня народження Арнольда Рерінґа, завдяки якому Львів отримав найкращі зелені зони в історичній частині міста. Про це повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

В рамках «Днів…» Управління охорони історичного середовища ЛМР спільно із ЛКП «Бюро спадщини» влаштовує серію заходів, які матимуть на меті познайомити містян ближче з історією парків та скверів Львова.

«Дні природньої спадщини у Львові відбуваються вперше. Найперше, мусимо себе запитати, що таке природна спадщина? Мусимо зазирнути в історію Львова і подивитися, яким був Львів.

А Львів починався саме з природної спадщини. Чому Данило Галицький розмістив тут місто?

Через те, що ландшафт тут був такий, що просився, щоб було місто. Тут текла річка, була гора, яка могла захистити, довкола були гарні простори.

І саме на цій природній спадщині Львів почав створювати свою архітектурну спадщину. Відповідно ті садівники, які творили Львів у давні часи, зокрема Арнольд Рерінг, мали добру освіту і розумілися на ландшафті урбаністичному.

Гадаю, що Дні природної спадщини будуть мати успіх, і наступного року ми їх повторимо. Адже Львів характерний тим, що має багато парків. Якщо подивитися на карту Львова по генплану, то зелений колір переважає і важливо, щоб ці зелені зони збереглися», – розповіла Лілія Онищенко, начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР.

За словами керівника ЛКП «Бюро спадщини» Павла Богайчика, головною метою «Днів природної спадщини» є привернення уваги мешканців та професійного середовища до стану парків, адже це дуже цінна спадщина Львова, яка є невіддільною складовою міського простору.

«Зокрема, будемо активно обговорювати необхідність запровадження посади міського садівничого для збереження цих зелених зон, а також ближче знайомити усіх охочих із цією спадщиною», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

В рамках «Днів…» рганізують Парковий університет із вуличними лекціями, під час яких можна буде дізнатися історію парків міста, вклад у розвиток Арнольда Рерінґа. А також почути фахові розповіді про догляд за парками та їхню роль у контексті кліматичних змін. Також на площі ринок облаштують спеціальні вуличні інформаційні стенди про те, ким був Арнольд Рерінґ, та яким був його вклад у розвиток зелених зон міста

«Всі знають, що Стрийський парк є проектом Арнольда Рерінга. Личаківський парк повністю ним насаджений, пр. Свободи, пл. Галицька і пл. Соборна, нижня тераса парку Високий Замок, нижня тераса парку Франка. Останнім його великим проектом у Львові, який він реалізований до кінця свого життя –  це був парк Залізна вода. Цей парк цікавий тим, що він має абсолютну саморегуляцію. Тобто Рерінг підібрав рослини так, щоб вони не сперечалися одна з одною, щоб не намагалися один одного знищити чи захопити, а існували у симбіозі», – відмітила керівниця міського Управління екології Олександра Сладкова.

У рамках Днів природної спадщини у Львові відбудуться 7 лекцій, 6 екскурсії парками Львова і 4 дитячі майстер класи. Усі охочі зможуть завітати і на краєзнавчі екскурсії головними зеленими зонами міста, а також привести дітей на паркові майстер-класи, під час яких малечу, зокрема, вчитимуть розрізняти види дерев, рослин та птахів.

Реєстрація на Дні природної спадщини відбуватиметься на сторінці «Бюро спадщини» у соцмережі «Фейсбук»  в анонсах за кілька днів до початку кожної з подій.

Усі події відбуватимуться за попередньою реєстрацією з дотриманням карантинних обмежень.

Із повною програмою заходів можна ознайомитися за цим посиланням.

comments powered by HyperComments